Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και σχολική ηγεσία: Παρεχόμενες δυνατότητες, ψηφιακές δεξιότητες και ο ρόλος του φύλου στην αξιοποίηση τους στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-08-04Συγγραφέας
Τζούλη, Κωνσταντίνα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται τη διερεύνηση του ζητήματος των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην άσκηση εκπαιδευτικής ηγεσίας των διευθυντών/ντριών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρουν οι ΤΠΕ στην άσκηση εκπαιδευτικής ηγεσίας και οι τομείς στους οποίους οι διευθυντές/ντριες επιλέγουν να τις αξιοποιήσουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα καθήκοντα των διευθυντών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με τη χρήση των ΤΠΕ. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται εκτεταμένη έρευνα σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στη διερεύνηση των ψηφιακών δεξιοτήτων που διαθέτουν οι διευθυντές/ντριες, ώστε να είναι ικανοί/ές να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των ΤΠΕ στην επιτυχημένη άσκηση εκπαιδευτικής ηγεσίας. Ο δεύτερος άξονας διερεύνησης αφορά τα εφόδια που χρειάζονται οι διευθυντές/ντριες, ώστε να είναι επαρκώς καταρτισμένοι/ες στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στο επαγγελματικό τους έργο. Ο τρίτος και τελευταίος άξονας διερεύνησης αφορά στο ρόλο του φύλου στην ικανότητα απόκτησης των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους στο επαγγελματικό τους έργο.
Τα κύρια συμπεράσματα της μεταπτυχιακής διατριβής φανερώνουν πως οι διευθυντές/ντριες γνωρίζουν και αξιοποιούν τις δυνατότητες των ΤΠΕ στην άσκηση εκπαιδευτικής ηγεσίας. Γίνεται αντιληπτό πως στην πλειοψηφία τους αντιλαμβάνονται τα καθήκοντα που έχουν ως διευθυντές/ντριες και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ρόλου τους. Στη συνέχεια, φαίνεται πως διαθέτουν εν μέρει τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το χειρισμό των ΤΠΕ, αλλά και τα επιπρόσθετα στοιχεία που χρειάζονται για την αποδοτικότερη κατάρτισή τους στον τομέα της άσκησης ηγεσίας και της χρήσης των ΤΠΕ. Διευκρινίζεται επιπλέον από μεγάλη μερίδα διευθυντών και διευθυντριών πως δεν τίθεται ζήτημα φύλου στην απόκτηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την αξιοποίηση των ΤΠΕ κατά την άσκηση εκπαιδευτικής ηγεσίας. Τέλος, οι διευθυντές/ντριες εκφράζουν την επιθυμία τους για την αύξηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ΤΠΕ στο πεδίο της εκπαιδευτικής ηγεσίας, ενώ προτείνουν την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ΤΠΕ στην άσκηση εκπαιδευτικής ηγεσίας τους.