Πληροφοριακά συστήματα και διαγνωστική διαδικασία δημοσίων συμβάσεων (Προμηθειών και Υπηρεσιών) στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-08-04Συγγραφέας
Πριάρη, Χαρίκλεια
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει σε σχέδια δράσης για την ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συμβάλλει καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης σε ένα πιο ευέλικτο και αποδοτικό σχήμα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτος αυτό καθαυτό.
Η Ελλάδα την τελευταία επταετία βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική κρίση και έχει υπογράψει μνημόνια συνεννόησης με σκοπό την μείωση των δημοσίων δαπανών και την χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η χώρα μας, στο πλαίσιο συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τήρησης των μνημονιακών της υποχρεώσεων, εφάρμοσε πολιτικές και στρατηγικές, και παρουσίασε σημαντικά βήματα εξέλιξης στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εν τούτοις δυστυχώς συνεχίζει να κατατάσσεται στις χώρες με επίδοση χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ΕΕ28+.
Οι δημόσιες συμβάσεις συνιστούν σημαντικό τομέα της οικονομικής δραστηριότητας των κυβερνήσεων, δεδομένου ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αλληλένδετες με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία κάθε χώρας. Τα οφέλη που συνοδεύουν την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διαγωνιστική διαδικασία είναι η μείωση του διοικητικού κόστους, η μείωση της γραφειοκρατίας, η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, η απλοποίηση των διαδικασιών, η αύξηση της διαφάνειας καθώς και η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.
Στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων, πραγματοποιήθηκε έρευνα για τον εντοπισμό και την ανάδειξη των δυσλειτουργιών των συστημάτων αυτών από τους ιδίους χρήστες, ούτως ώστε να αναζητηθούν αρχικά τα σημεία χρήζοντα βελτίωσης και κατόπιν να διατυπωθούν προτάσεις αναβάθμισης αυτών.