Η επίδραση του τρόπου ζωής στην υγεία του ατόμου και στην οικονομία του κράτους
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-07-31Συγγραφέας
Παπατσούτσου, Αργυρώ
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου, γιατί μπορεί να προκαλέσει χρόνια νοσήματα, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως σαν Μη Μεταδοτικά Νοσήματα (ΜΜΝ), τα οποία έχουν οικονομική επίπτωση, ατομική και κοινωνική.
Σκοπός: Με την παρούσα εργασία γίνεται βιβλιογραφική και ερευνητική ανασκόπηση του σύγχρονου τρόπου ζωής, των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων που έχουν σχέση με αυτόν και των επιπτώσεών τους στην οικονομία.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία της εργασίας περιελάμβανε αναζήτηση ανασκοπικών και ερευνητικών μελετών που αναφέρονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, στα νοσήματα που έχουν σχέση με αυτόν, δηλαδή τα ΜΜΝ, στην οικονομική επίπτωση αυτών και στα μέτρα πρόληψής τους.
Αποτελέσματα: Η πλειονότητα των ερευνητικών μελετών έδειξε ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή η ανθυγιεινή διατροφή, η υπερβολική πρόσληψη τροφής, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προκαλούν νοσήματα που είναι γνωστά σαν Μη Μεταδοτικά Νοσήματα ή ΜΜΝ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κυρίως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος, τα αναπνευστικά νοσήματα με κύριους εκπροσώπους τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα κακοήθη νεοπλάσματα που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό με τον όρο «καρκίνος». Οι μελέτες αυτές επίσης έδειξαν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των νοσημάτων αυτών είναι μεγάλες και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.
Συμπεράσματα: Ο υγειονομικός τρόπος ζωής, με ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή διατροφή, καθημερινό πλάνο άσκησης, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αποφυγή καπνίσματος, σε συνδυασμό με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να παραμείνουν υγιή.