Επισκόπηση των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων δορυφορικών συστημάτων στις περιβαλλοντικές επιστήμες
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-07-28Συγγραφέας
Κλημεντίδη, Κυριακή
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διατριβή ασχολείται με την περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών των πιο σημαντικών και ευρέως χρησιμοποιούμενων δορυφορικών συστημάτων και αισθητήρων που αξιοποιούνται στις περιβαλλοντικές επιστήμες. Μέσα από μια σύντομη αναδρομή και ένα ιστορικό, περιγράφονται οι κινήσεις των δορυφόρων, η κατηγοριοποίηση τους με βάση τον ήλιο και τη γη, η περίοδος της κίνησης ενός δορυφόρου. Επίσης, παρουσιάζονται εκτενώς τα βασικά όργανα-εργαλεία για την Τηλεπισκόπιση και ποιες είναι οι λειτουργίες τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά οι δορυφόροι με βάση την τροχιά που εκτελούν(γεωστατική ή ηλιοσύγχρονη), ποια είναι τα κυριότερα όργανά τους, οι φασματικές τους περιοχές,τα κανάλια τους, η χώρα προέλευσης τους, ο σκοπός της λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά τους, η διάρκεια ζωής τους.
Στην ουσία, γίνεται μια ανασκόπηση στην τεχνολογία των μετεωρολογικών δορυφόρων και δορυφόρων γεωσκόπησης με ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές που έχουν στο περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, περιγράφονται οι πρώτοι δορυφόροι ERS της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Επιτροπής (European Space Agency-ESA) και ο δορυφόρος ENVISAT. Το Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Πρόγραμμα Κοπέρνικος, θεωρείται η βάση για τη δημιουργία των σύγχρονων δορυφόρων Sentinel που παρουσιάζονται στη συνέχεια και δημιουργήθηκαν για την παροχή διαφόρων τύπων δορυφορικών δεδομένων όπως κλιματικά, ωκεανογραφικά, χρήσεων γης κ.ά. Οι δορυφόροι κυρίως καταγραφής των γήινων πόρων μεσαίας και υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας παρουσιάζονται στη συνέχεια TERRA και τους πλέον γνωστούς και χρησιμοποιούμενους Landsat και SPOT μετά. Αφού παρουσιαστούν αναλυτικά οι δορυφόροι Pleiades που δημιουργήθηκαν από τον Γαλλικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Centre Nationaled’Etudes Spatiales – CNES ακολουθούν οι δορυφόροι υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας IKONOS, WorldView, GeoEye-1 και Quickbird της Εταιρείας Digital Globe . Η ανάγκη των ειδικών και μη για την ύπαρξη καταλόγων ει δυνατόν όλων των δορυφόρων Τηλεπισκόπησης οδήγησε στη δημιουργία διαφόρων ιστότοπων που περιέχουν την μεγαλύτερη πληθώρα δορυφόρων Τηλεπισκόπησης (και όχι μόνον) σε παγκόσμια κλίμακα και που εκτίθενται σε αυτή τη διατριβή.
Παρά τη σημαντική αυτή εξέλιξη της τεχνολογίας των μετεωρολογικών δορυφόρων υπάρχει το περιθώριο για την περαιτέρω εξέλιξη τους κι ακόμη αποτελεσματικότερη χρήση τους ως εργαλεία πρόγνωσης και πρόβλεψης.