Δημιουργία έξυπνου πληροφοριακού συστήματος για τις ανάγκες ογκολογικού κέντρου
Abstract
Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και ειδικότερα της πληροφορικής φαίνεται σε πολλούς τομείς της επιστήμης, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η ιατρική επιστήμη.
Στην ιατρική εφαρμόζονται διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες σκοπό έχουν την συγκέντρωση, ανάλυση, και αποθήκευση κλινικών δεδομένων, την αποτελεσματικότερη ταξινόμηση των ασθενών και των προβλημάτων τους, και ειδικότερα την εξεύρεση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και νέων μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης.
Στόχος αυτής της εργασίας είναι η υλοποίηση ενός ιατρικού πληροφορικού συστήματος για τις ανάγκες του Ογκολογικού Κέντρου και σκοπός της είναι να αναδείξει τη σημασία της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος τόσο για την ιατρική όσο και για τους ασθενείς, αφού ελαττώνει τα λάθη, παράγει μακροχρόνια ιστορικά ασθενών και εξασφαλίζει συγκρίσιμα και περιεκτικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ερευνητικά δεδομένα.
H μη ικανοποιητική διεπαφή και υπό-λειτουργικότητα του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος με τους ιατρούς του ογκολογικού κέντρου Τράπεζας Κύπρου, οδήγησε στην υπο‐χρησιμοποίηση του και αναπόφευκτα στη μη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μπορεί να παρέχει, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στο κόστος και στην ποιότητα των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Η ανάπτυξη ενός νέου πληροφοριακού συστήματος αφενός σκοπό είχε να προσφέρει μία διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα, και αφετέρου να δώσει λύση στην κάλυψη αναγκών που δεν υπήρχαν στο παρελθόν όπως δημιουργία ενότητας για καταγραφή παραμέτρων ανοσοϊστοχημείας, μοριακής βιολογίας του ασθενούς, μορφολογικές πληροφορίες της ασθένειας και ανατομικές καταστάσεις με γνώμονα το επίσημο εγχειρίδιο της Αμερικανικής Επιτροπής Καρκίνου AJCC έκδοση 7 [01].
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της μεταπτυχιακή διατριβή είναι το μοντέλο του καταρράκτη και κάλυψε όλες τις φάσεις του: τη συλλογή και ανάλυση απαιτήσεων, τον σχεδιασμό συστήματος, την υλοποίηση, την ολοκλήρωση και έλεγχο του συστήματος πλην της τελευταίας φάσης της λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος που θα επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον.
Η υλοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγραμματιστικού περιβάλλοντος Microsoft Visual Studio 2008, τη γλώσσα προγραμματισμού VB.NET, και τη βάση δεδομένων Microsoft SQL Server 2008.
Πολύ σημαντικό για την διεκπεραίωση της μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η κάλυψη των απαιτήσεων που συλλέχτηκαν και η καινοτόμος ευχρηστία του.