Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και περιουσιακών στοιχείων
Abstract
Η Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (ΔΕΑ) και Περιουσιακών Στοιχείων (ΠΣ) είναι πλέον μία αναγκαιότητα στη σημερινή εποχή, ιδιαίτερα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό στο οποίο λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ). Τα σημάδια της οικονομικής κρίσης είναι ακόμη εμφανή σ’ όλους τους κλάδους και επαγγέλματα της Κυπριακής οικονομίας, με αποτέλεσμα το ΠΚ να έχει επηρεαστεί από τις συνεχείς μειώσεις και αποκοπές στους προϋπολογισμούς του σε μεγάλο βαθμό. Αναπτυξιακά προγράμματα και έργα που είναι σε εξέλιξη, έχουν ασφαλώς καθυστέρηση ή αλλαγή πλάνων.
Το ΠΚ ως ο οργανισμός ο οποίος πρότυπο του έχει την Αριστεία, την πλήρη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, οφείλει και πρέπει να διαχειρίζεται σωστά και με αποτελεσματικότητα τους οικονομικούς του πόρους, οι οποίοι ως επί το πλείστω προέρχονται από χρήματα των φορολογουμένων, μέσω της κρατικής χορηγίας, πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει και οικονομική στενότητα.
Σύμφωνα με το Παράρτημα Β, η συνολική αξία των Πάγιων Περιουσιακών Στοιχείων στο ΠΚ, ανέρχεται πέραν των 82 εκατομμύριων ευρώ, ενώ οι αγορές των αναλωσίμων ειδών ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Επίσης, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Έρευνας, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εισρεύσει στο ΠΚ γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ από εξωτερικά κονδύλια για Ερευνητικά Προγράμματα, σημαντικό μέρος των οποίων χρησιμοποιείται για την αγορά Αναλωσίμων Ειδών και Πάγιων Περιουσιακών Στοιχείων.
Είναι με αυτό το σκεπτικό, της καλύτερης διαχείρισης και αξιοποίησης των οικονομικών πόρων και συνάμα του ελέγχου της περιουσίας του ΠΚ, που έχει γίνει η συγγραφή της Διπλωματικής Διατριβής που ακολουθεί, η οποία θα δοθεί ως πρόταση στην Διεύθυνση του ΠΚ για να την αξιολογήσει και εφαρμόσει όπου κρίνει σκόπιμο.
Τέλος πιστεύω ότι η Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο ΠΚ θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης των πελατών/χρηστών, αλλά και της ευελιξίας που πρέπει να διακρίνει το ΠΚ.