Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: προκλήσεις, οφέλη και αναγκαιότητα εφαρμογής του
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η διερεύνηση της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας στα συστήματα υγείας.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας. Οι βασικές πηγές άντλησης πληροφοριών είναι οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PUBMED, GOOGLE SCHOLAR, BIOMED, CINAHL, EBSCO και SCOPUS), η βιβλιογραφική ανασκόπηση και πληροφορίες από διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνής οργανισμούς. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας περιορίστηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Αποτελέσματα: Εντοπίστηκαν 28 οφέλη, 30 προκλήσεις και 22 στρατηγικές αντιμετώπισης των προκλήσεων στην εφαρμογή και χρήση του Η.Φ.Υ χρησιμοποιώντας 10 επιστημονικά άρθρα. Με βάση την συχνότητα εμφάνισής τους κυριότερα οφέλη αναδείχθηκαν, η άμεση επικοινωνία και η σωστή διαχείριση των δεδομένων (αποθήκευση, αποστολή, ανάκτηση, αναζήτηση και η μη απώλεια δεδομένων). Σημαντικότερη πρόκληση παρουσιάστηκε η αντίσταση στην αλλαγή ενώ η παροχή συνεχούς εκπαίδευσης και υποστήριξης βρέθηκε ως η κυριότερη στρατηγική αντιμετώπισης προκλήσεων.
Συμπεράσματα: Διαπιστώθηκε ότι ένα ευρύ φάσμα παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν την υιοθέτηση των συστημάτων Η.Φ.Υ. Τα οφέλη από την μία και οι προκλήσεις από την άλλη επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά την εφαρμογή του. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης των προκλήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την υλοποίηση των συστημάτων αυτών. Παρόλα αυτά αν η ηγεσία, οι κυβερνητικοί παράγοντες, το διοικητικό προσωπικό, το ιατρικό προσωπικό, το παραϊατρικό προσωπικό, οι ασθενείς και κυρίως οι πολίτες δεν κατανοήσουν την αναγκαιότητα του νέου συστήματος τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Τέλος το σημαντικότερο είναι η δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος το οποίο θα έχει ως επίκεντρο τον πολίτη.