Μελέτη ικανοποίησης οροθετικών ασθενών νοσούντων από λοιμώξεις σε κρατικό νοσοκομείο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-05-23Συγγραφέας
Σπανούδη, Αλεξάνδρα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα εργασία εστιάζει στη μελέτη του μέσου κόστους νοσηλείας και του κόστους νοσηλείας των οροθετικών ασθενών νοσούντων από λοιμώξεις σε Κρατικό Νοσοκομείο. Το θέμα αναπτύχθηκε μέσα από τέσσερα κεφάλαια, αρχικά πριν την ανάπτυξη των κεφαλαίων τέθηκε ένα εισαγωγικό πλαίσιο και ο βασικός σκοπός της μελέτης. Ως σκοπός ορίστηκε η καταγραφή του χρονικού διαστήματος κατά μέσο όρο του χρόνου νοσηλείας σε οροθετικούς νοσούντες σε δημόσια νοσοκομεία και τα επίπεδα ικανοποίησης αυτών. Τα τέσσερα κεφάλαια πλαισίωσαν το γενικό μέρος της μελέτης. Συγκεκριμένα το πρώτο κεφάλαιο εστίασε στον ορισμό της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε οροθετικούς ασθενείς, το οποίο αναπτύχθηκε μέσα από τέσσερις κεντρικές ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα ορίστηκε η ποιότητα υπηρεσιών υγείας, στη δεύτερη αναλύθηκε η ικανοποίηση των οροθετικών ασθενών, στην τρίτη παρουσιάστηκε η επικρατούσα κατάσταση στα νοσοκομεία στην Ελλάδα, ενώ στην τέταρτη και τελευταία ενότητα του πρώτου κεφαλαίου έγινε η σύνδεση της παρούσας κατάστασης με την ικανοποίηση των οροθετικών ασθενών.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο ως βασικό θέμα ανάλυσης είχε αρχικά τη παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος της ενδονοσοκομειακής παρακολούθησης και στη συνέχεια εστίασε στη μέτρηση του κόστους νοσηλείας κάνοντας αναφορά στα ακόλουθα: α) Υπολογισμός κόστους νοσηλείας, β) Κόστος κλίνης, γ) Κόστος πριν την εισαγωγή στο Νοσοκομείο, δ) Κόστος ιατρικών εκτιμήσεων, ε) Κόστος μεταφοράς και κόστος συνοδείας γιατρού, ε) Κόστος εξετάσεων. Το κεφάλαιο ολοκληρώθηκε με την αναφορά στο κόστος νοσηλείας.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στο μεθοδολογικό πλαίσιο της μελέτης. Συγκεκριμένα εστίασε στον ορισμό του σκοπού της έρευνας, στην ανάπτυξη των επιμέρους στόχων, στον ορισμό του δείγματος, στην επιλογή του ερευνητικού εργαλείου, στον καθορισμό της διαδικασίας υλοποίησης της έρευνας και τέλος ορίστηκε η στατιστική διαδικασία.
Η εργασία ολοκληρώθηκε με το τέταρτο κεφάλαιο, το οποίο εστίασε στην παρουσίαση του δείγματος και στα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου όπου και κατέληξε με τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης.
Μέσα από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι οροθετικοί ασθενείς είναι ικανοποιημένοι α) από την υποδοχή – περιβάλλον του νοσοκομείου, β) από την πληροφόρηση από το προσωπικό, γ) από τον αριθμό των ατόμων που διαμένουν μαζί τους, δ) από την ταχύτητα εξυπηρέτησης, ε) από την αξιοπιστία των εργαστηριακών εξετάσεων, ζ) από την ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη των γιατρών, η) από τις διοικητικές υπηρεσίες και θ) από τη θερμοκρασία του χώρου.
Το ποσοστό των δυσαρεστημένων από την ευρύτερη παροχή υπηρεσιών ήταν το 15% του συνολικού δείγματος, το οποίο αποτελεί ένα σχετικά μικρό ποσοστό. Στον αντίποδα υπήρχε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% που ήταν δυσαρεστημένο από τις οδηγίες και τις συμβουλές που του δόθηκαν από το ιατρικό προσωπικό. Τα δυο ποσοστά είναι μικρά αλλά θέλουν προσοχή, πρέπει να βελτιωθούν ώστε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό ικανοποίησης των οροθετικών ασθενών.
Η εργασία καταλήγει στο ότι οι οροθετικοί ασθενείς είναι απόλυτα ικανοποιημένοι απλά υπάρχουν κάποια σημεία που υστερεί το νοσοκομείο που αναφέρονται κυρίως στον τομέα της καθοδήγησης και της πληροφόρησης, σημεία που μπορούν να βελτιωθούν, μέσα από την καλύτερη καθοδήγηση και εκπαίδευση του προσωπικού στο συγκεκριμένο τομέα.