Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας μετα την οικονομική κρίση
Abstract
Η Ελλάδα πλήττεται από την οικονομική κρίση από το 2008 και βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση. Για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να εξεταστούν οι τομείς της οικονομίας της οι οποίοι πιθανόν να τη βοηθήσουν να ανακάμψει. Ο τομέας του τουρισμού δεν θα μπορούσε να μην πληγεί από την εκτεταμένη οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν ο κλάδος του τουρισμού, σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς τομείς δραστηριότητά της και αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της, να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας της.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να εξεταστεί και να διαπιστωθεί εάν μπορεί ο τουρισμός να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ερευνάται ο ρόλος του τουρισμού και κατά πόσο έχει ήδη επηρεαστεί μέχρι σήμερα από την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα. Στόχος είναι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο κατά πόσο ο τουρισμός είναι για την Ελλάδα το κλειδί για την έξοδο από την δυσμενή οικονομική κατάσταση που συμβαίνει, αλλά και να προταθούν μέτρα με σκοπό την βελτίωση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος ώστε να μπορέσει να συμβεί αυτό και να διατηρηθεί η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις κατάταξης ως τουριστικός προορισμός σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η μεθοδολογία που πραγματοποιήθηκε είναι η ποιοτική και ποσοτική έρευνα. Πραγματοποιήθηκε καταρχήν βιβλιογραφική ανασκόπηση (ενδεικτικές πηγές: Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού), Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και άρθρα καθώς και ηλεκτρονικές πηγές από το διαδίκτυο). Στη συνέχεια, έγινε συλλογή δευτερογενών στατιστικών δεδομένων από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τον ΣΕΤΕ, την Κεντρική Ελληνική Τράπεζα, στα οποία έγινε ανάλυση. Στη συνέχεια εξετάστηκε η σχέση τουρισμού και εθνικής οικονομίας με την εφαρμογή της οικονομετρίας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ανάλυση παλινδρόμησης με τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων (μέθοδος με σκοπό την ελαχιστοποίηση του αθροίσματος των τετραγώνων των καταλοίπων) και στη συνέχεια έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι και υπολογισμοί ώστε να διαπιστωθεί η σχέση του ΑΕΠ και των τουριστικών αφίξεων.