Προσδιοριστές της πρόθεσης των νοσηλευτών να εγκαταλείψουν την εργασία τους σε νοσοκομεία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας
Abstract
Εισαγωγή: Η πρόθεση αποχώρησης από το νοσηλευτικό επάγγελμα είναι ένα ζήτημα παρατηρούμενο στις περισσότερες χώρες της υφηλίου με συνεχώς αυξανόμενη ένταση, συμβάλλοντας στην έλλειψη νοσηλευτών. Η παράλληλη παγκόσμια οικονομική κρίση έχει εξαναγκάσει σε σημαντικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς του τομέα της υγείας, προκαλώντας κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μειώσεις σε μισθούς, απολύσεις, γεγονός που οδηγεί σταθερά στη νοσηλευτική αποδυνάμωση, επιφέροντας μεγάλο φόρτο εργασίας στους εναπομείναντες και χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών.
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι ο προσδιορισμός των αιτιών της πρόθεσης αποχώρησης από τη νοσηλευτική εργασία ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής αναταραχής.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος πραγματοποιήθηκε με τη συλλογή δεδομένων μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης.
Για τους σκοπούς της μελέτης, αναπτύχθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε στο σύνολο των νοσηλευτών του Νοσοκομείου Καβάλας (366) εκ των οποίων πλήρως συμπληρωμένα για τις ανάγκες της έρευνας επεστράφησαν τα 232 (ποσοστό ανταπόκρισης 63,39 %). Πριν την τελική έρευνα (η οποία πραγματοποιήθηκε από 01/06/2016 έως 31/07/2016) διεξήχθη πιλοτική σε δείγμα 25 νοσηλευτών. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από τις εξής τέσσερις ενότητες: (α) η εργασιακή ικανοποίηση, (β) η πρόθεση αποχώρησης από το νοσηλευτικό επάγγελμα, (γ) τους παράγοντες που αποτρέπουν την αποχώρηση των νοσηλευτών και (δ) τα δημογραφικά τους στοιχεία. Στην έρευνα υλοποιήθηκαν οι εξής έλεγχοι: του δείκτη αξιοπιστίας Cronbach’s, της τυπικής απόκλισης, του συντελεστή Pearson, του x2 (chi-square test), ο έλεγχος t (student’s t-test) και anova one way. Τα ποσοτικά δεδομένα αναλύθηκαν μέσω του στατιστικού πακέτου για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες SPSS εκ.21.
Συμπεράσματα: Το 66,3% του υπό μελέτη πληθυσμού (154 από τους 232 νοσηλευτές) θα επιθυμούσε να αποχωρήσει από το νοσηλευτικό επάγγελμα. Οι κυριότεροι προσδιοριστικοί παράγοντες για τη πρόθεση αποχώρησης των νοσηλευτών ήταν η έλλειψη ικανοποίησης από το μισθό (60%), ο επηρεασμός της κοινωνικής ζωής από την εργασία (71,0%), τα ανύπαρκτα εργασιακά κίνητρα (70%), η έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης δεξιοτήτων και εξέλιξης της καριέρας (60%).
Αναφορικά με την ανάλυση συσχετίσεων, αποδείχτηκε πω η πρόθεση αποχώρησης από τη νοσηλευτική εργασία ή από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, στατιστικά σχετίζεται με την έλλειψη εργασιακής ικανοποίησης, τη προϋπηρεσία, την ηλικία, το ωράριο εργασίας και τη βαθμίδα εκπαίδευσης.