Ανωνυμοποίηση γραφών κοινωνικής δικτύωσης
Abstract
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες για τη χρήση και τη χρησιμοποίηση δεδομένων μέσω των κοινωνικών δικτύων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών που οι χρήστες παρέχουν, ηθελημένα ή μη, με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Η πληροφορία αυτή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για επιστημονική ανάλυση. Κρίσιμο ζήτημα ωστόσο είναι το γεγονός ότι μέσω των κοινωνικών δικτύων υπάρχει μεγάλη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πολλές φορές και οι ίδιοι οι χρήστες δεν επιθυμούν.
Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια πλήθος δεδομένων προερχόμενα από κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύονται με διάφορους τρόπους για περαιτέρω αξιοποίησή τους για λοιπούς επιστημονικούς σκοπούς. Ωστόσο, η δημοσίευση των δεδομένων αυτών, ακόμα και αν έχουν απαλειφτεί τα στοιχεία ταυτοποίησης των χρηστών για σκοπούς διατήρησης της ανωνυμίας τους, δε διασφαλίζει τελικά πλήρως την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Ένας επιτιθέμενος, γνωρίζοντας κάποια πρόσθετη πληροφορία (π.χ. πληροφορία για «φιλίες» μεταξύ των «φίλων» ενός χρήστη του κοινωνικού δικτύου), μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσει κάποιον χρήστη από τα, φαινομενικά, ανωνυμοποιημένα δημοσιοποιημένα δεδομένα του κοινωνικού δικτύου.
Αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη τεχνικών ανωνυμοποίησης γράφων κοινωνικών δικτύωσης (social networks graphs). Συγκεκριμένα, γίνεται μελέτη των πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι γράφοι κοινωνικής δικτύωσης για την ανάλυση δεδομένων, σε αντιπαραβολή όμως με τους κινδύνους παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών των κοινωνικών δικτύων. Μελετώνται και καταγράφονται οι γνωστές μέχρι σήμερα τεχνικές ανωνυμοποίησης των γράφων αυτών, με συγκριτική αποτίμηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε μία νέα τεχνική ανωνυμοποίησης με σκοπό την κατά το δυνατόν ελάχιστη τροποποίηση ενός γράφου κοινωνικού δικτύου έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ανωνυμία με – κατά το δυνατόν – μικρή απώλεια πληροφορίας.