Διερεύνηση της στάσης των επαγγελματιών φροντίδας υγείας αναφορικά με θέματα ασφάλειας των ασθενών που νοσηλεύονται σε χειρουργικά, ορθοπεδικά τμήματα και στις εντατικές μονάδες
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-02-06Συγγραφέας
Αθανάση, Αρτέμης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Κάθε φάση της διαδικασίας παροχής φροντίδας ενέχει κίνδυνο σε κάποιο βαθμό για την ποιότητά της, για αυτό άλλωστε και η ορολογία «Ασφάλεια Ασθενή» είναι συνυφασμένη με την ποιότητα. Διεθνώς έχει δοθεί έμφαση στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών, παρόλα αυτά το ερευνητικό ενδιαφέρον στην Κύπρο κρίνεται ως εξαιρετικά χαμηλό, με αποτέλεσμα αυτού του είδους μελέτες να έχουν προτεραιότητα. Σκοπός: Κύριος σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογηθεί η παρούσα κουλτούρα ασφαλείας στα χειρουργικά, ορθοπεδικά τμήματα και στις εντατικές μονάδες Α και Β του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού από τους επαγγελματίες φροντίδας υγείας που εργάζονται εκεί.
Μεθοδολογία: Στα πλαίσια αυτά εφαρμόστηκε ποσοτική έρευνα με βασικό ερευνητικό εργαλείο την ελληνική εκδοχή του ερωτηματολογίου «Πεποιθήσεις για την ασφάλεια» (Safety Attitudes Questionnaire - SAQ). Το δείγμα του πληθυσμού του ερωτηματολογίου (141 άτομα) επιλέχθηκε με τη μέθοδο της απλής τυχαίας δειγματοληψίας και αποτελείται γενικότερα από επαγγελματίες φροντίδας υγείας που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού δεν έχει αποτιμηθεί στο βαθμό που πρέπει η σημαντικότητα της εδραίωσης μιας κουλτούρας ασφαλείας έτσι ώστε αυτή να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ασφάλεια του ασθενή. Αδυναμίες όπως η αποστασιοποίηση της διοίκησης του νοσοκομείου, η έλλειψη επαρκούς ανατροφοδότησης η χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση, οι κακές σχετικά συνθήκες εργασίας και το ανεπαρκές προσωπικό, επηρεάζουν το κλίμα ασφαλείας στον οργανισμό και αποτελούν σημάδια μιας αρνητικής κουλτούρας ασφαλείας. Τέλος, αποδεικνύεται ότι τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις αντιλήψεις των επαγγελματιών φροντίδας υγείας που σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών. Τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για τα θεσμικά όργανα, καθώς υποδεικνύουν την ανάγκη για έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων και για δράσεις εφαρμογής μιας θετικής κουλτούρας ασφάλειας.