Cross national border care και τουρισμός υγείας
Abstract
Ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» για την βελτίωση της ποιότητας και συγχρόνως την αύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό υγείας είναι το Στρατηγικό Μάνατζμεντ.
Η Κοινοτική Οδηγία 24/2011 θέτει το θεσμικό πλαίσιο για τη διασυνοριακή περίθαλψη, με το οποίο οι ασφαλισμένοι θα έχουν δικαίωμα να καλύπτονται για ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλο κράτος-μέλος.
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα τουρισμού υγείας είναι τα Λουτρά Λαγκαδά στην Ελλάδα και το νοσοκομείο Apollo στην Ινδία. Τα Λουτρά Λαγκαδά είναι μια δημοτική επιχείρηση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, παροχής υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού. Παρ ότι το ιαματικό νερό της περιοχής είναι άριστο με πολύ καλές θεραπευτικές ιδιότητες, τα τελευταία χρόνια λόγο έλλειψης επενδυτικού κεφαλαίου η επιχείρηση αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Αντιθέτως το νοσοκομείο Apollo είναι μια εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση, με τεράστια και συνεχή ανάπτυξη, που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο και παράδειγμα επένδυσης για τον τουρισμό υγείας.
Ο τουρισμός υγείας είναι μια νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού που προσφέρει ψυχική και σωματική υγεία σε άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Η αύξηση της ευαισθησίας για την υγεία και οι νέες τάσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ζήτηση του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος. Η Ελλάδα πληροί όλες τις βασικές προϋποθέσεις για να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό. Όμως στην ελληνική πραγματικότητα, μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, αποτελεί η αδυναμία συντονισμού όλων των Υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται σε συνδυασμό με γραφειοκρατία και έλλειψη ευελιξίας από πλευράς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα τις αργές διαδικασίες, σε ένα κλάδο ταχύτατα αναπτυσσόμενο και συνεχώς εναλλασσόμενο.