Διερεύνηση των απόψεων των επαγγελματιών υγείας και ασθενών στην Ελλάδα αναφορικά με την τρέχουσα διαχείριση του καρκίνου στη χώρα και την ανάγκη θέσπισης κοινής πανευρωπαϊκής πολιτικής
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-02-02Συγγραφέας
Μελίδης, Χρήστος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Για την αντιμετώπιση του καρκίνου κάθε χώρα στην ΕΕ εφαρμόζει τα δικά της θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιτευχθεί εναρμονισμός των θεραπειών και τρόπων παρακολούθησης, μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει η ύπαρξη ενός κεντρικού φορέα. Η παρούσα μελέτη διερευνά την άποψη όλων των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον προαναφερθέντα φορέα και τις υπηρεσίες Υγείας στον τομέα του καρκίνου γενικότερα.
Μεθοδολογία: Η εργασία διενεργήθηκε μέσω της χρήσης ενός ανώνυμου διαδικτυακού ερωτηματολογίου που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα μέσω ανάλυσης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και εκτενών συζητήσεων. Η έρευνα περιλαμβάνει τις απαντήσεις μεταξύ Μαΐου 2015 και Ιουνίου 2016 και η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS.
Αποτελέσματα: Απαντήσεις ελήφθησαν από 387 άτομα, εκ των οποίων οι 205 προέρχονταν από το χώρο της Υγείας και οι 119 από δομές/υπηρεσίες αντιμετώπισης του καρκίνου. Από το σύνολο των ατόμων οι 24 ήταν καρκινοπαθείς. Περισσότεροι από το 80% γνωρίζουν προσωπικά κάποιον καρκινοπαθή και περισσότεροι από το 70% αποδίδουν το θάνατο ενός συγγενικού ή φιλικού προσώπου στον καρκίνο. Παρόλ’αυτά, ο φόβος για τον καρκίνο δεν είναι μεγάλος, ακόμη και μεταξύ των καρκινοπαθών. Όσον αφορά την ικανοποίηση των ερωτηθέντων από το προσωπικό, τα διαθέσιμα μέσα και το κόστος, τα δύο πρώτα έλαβαν θετικές απαντήσεις, ενώ το κόστος κρίνεται υψηλό. Περίπου οι μισοί γνωρίζουν τουλάχιστον ένα περιστατικό καρκίνου που, ενώ υπήρχε τρόπος αντιμετώπισης, αυτός δεν εφαρμόστηκε και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ο εν λόγω τρόπος αντιμετώπισης δεν εφαρμόζεται ακόμη στον τόπο διαμονής του ασθενή και στο κόστος. Όλοι οι ερωτηθέντες συμφωνούν με τη μετακίνηση των καρκινοπαθών σε άλλη πόλη για να έχουν καλύτερη παροχή
8
υπηρεσιών Υγείας, αλλά όχι απαραιτήτως σε άλλη χώρα. Μάλιστα, η Ελλάδα θεωρείται η 7
η καλύτερη χώρα αντιμετώπισης περιστατικών καρκίνου. Η δημιουργία του εν λόγω Πανευρωπαϊκού οργανισμού βρίσκει σύμφωνους τους ερωτηθέντες σε ποσοστό άνω του 80%, οι οποίοι μάλιστα πιστεύουν πως η ΕΕ θα πρέπει να επιληφθεί και των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των (πρώην) καρκινοπαθών.
Η άποψη των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων δεν είναι αρνητική για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν την πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στην αντιμετώπιση του καρκίνου.