Τα προβήματα και οι ανάγκες για μηχανογράφηση της υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-02-02Συγγραφέας
Κουλουντή, Χριστίνα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Τα αναμενόμενα οφέλη και πλεονεκτήματα από την εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας είναι τεράστια. Αυτά τα οφέλη αφορούν τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας, τα συστήματα υγείας και γενικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Σκοπός: Η διερεύνηση των τυχόν προβλημάτων και των αναγκών για μηχανογράφηση της υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (ΓΝΛ). Οι στόχοι είναι η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης στο ΓΝΛ, τα τυχόν προβλήματα από την απουσία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας και η ανάγκη για μηχανογράφηση, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Μεθοδολογία: Ποσοτική περιγραφική μελέτη η οποία διεξήχθη την περίοδο Μάρτιου - Οκτωβρίου 2016 και αφορούσε το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονταν σο ΓΝΛ. Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε δειγματοληψία ευκολίας με δείγμα N=150 νοσηλευτές, με ποσοστό ανταπόκρισης 100%. Το εργαλείο μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε είναι το ερωτηματολόγιο, που καθίσταται ως έγκυρο και αξιόπιστο για την έρευνα. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS 19.0. Ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας θεωρήθηκε α=0.05.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το δείγμα του πληθυσμού που ανταποκρίθηκε στην έρευνα αποτελείται από 98 γυναίκες και 52 άνδρες. Η επικρατέστερη ηλικία των νοσηλευτών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 22-32 ετών (43,9%). Το 38,0% των νοσηλευτών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι είναι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας και το 94,0% ότι δεν χρησιμοποιείται στο ΓΝΛ ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφωνεί πολύ έως πάρα πολύ με την εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος υγείας στο ΓΝΛ, επίσης οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η χρήση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας προσφέρει καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.
Συμπεράσματα: Η εφαρμογή και χρήση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από τους οργανισμούς υγείας θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη για την αποδοτικότερη λειτουργία αυτών των οργανισμών, αλλά και για την αποτελεσματικότερη παρεχόμενη φροντίδα υγείας. Επομένως, στους οργανισμούς υγείας επιβάλλεται να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή και χρήση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.