Στάθμιση στον ελληνικό πληθυσμό του ερωτηματολογίου "Atrial fibrillation effect on quality-of-life (AFEQT)" ως εργαλείο μέτρησης της ποιότητας ζωής ασθενών με κολπική μαρμαρυγή
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-01-26Συγγραφέας
Ταϊλαχίδης, Παναγιώτης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας και αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, για την εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αρκετές έρευνες τονίζουν, ότι το ερωτηματολόγιο Atrial Fibrillation Effect on QualiTy-of-Life (AFEQT) αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο μέτρησης της ποιότητας ζωής ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, το οποίο έχει βρεθεί ότι είναι έγκυρο και αξιόπιστο. Στην Ελλάδα δεν αναφέρεται κάποιο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να σταθμιστεί το ερωτηματολόγιο AFEQT στον ελληνικό πληθυσμό και να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης της ποιότητας ζωής των Ελλήνων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.
Μέθοδος: Για τη μετάφραση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία της διγλωσσικής μετάφρασης (bilingual translation). Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε 102 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στο Κέντρο Υγείας Εύοσμου Θεσσαλονίκης.
Αποτελέσματα: Η ελληνική εκδοχή του AFEQT πέρασε από πολιτισμική προσαρμογή και δοκιμάστηκε για τις ψυχομετρικές του ιδιότητες και βρέθηκε να έχει υψηλή εσωτερική συνοχή ελέγχου (Cronbach alpha 0,97), επανελέγχου (Spearman rho: 0,93) και φαινομενικής εγκυρότητας (Μ=8). Η ελληνική εκδοχή του AFEQT, όπως προέκυψε από τη μεταφραστική διαδικασία, αποτελεί ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.