Μελέτη εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας (ehealth) στο θεραπευτικό πλάνο ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα αποθεραπείας-αποκατάστασης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-01-18Συγγραφέας
Τριανταφυλλίδου, Ευθυμία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η χρήση καινοτόμων συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό των δαπανών υγείας, με παράλληλη αύξηση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας. Τα εργαλεία eHealth τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής στον χώρο της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Για την μέγιστη δυνατή λειτουργική αποκατάσταση του ασθενή και την ανάκτηση των λειτουργιών που χάθηκαν ή περιορίστηκαν, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία. Η συμμετοχή και η συμμόρφωση του ασθενή, είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία της διαδικασίας αποκατάστασης.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη εφαρμογής εργαλείων eHealth και συγκεκριμένα παιχνιδιών σοβαρού σκοπού, στη θεραπεία ασθενών που χρήζουν αποκατάστασης. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα RehAbility, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για τη μακροχρόνια θεραπεία αποκατάστασης άνω άκρων, σε ασθενείς με εγκεφαλικό. Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας, επιτρέπει την συνέχιση της θεραπείας κατ’ οίκον, μετά το εξιτήριο.
Η δοκιμή του συστήματος έγινε στο Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης Θεσσαλονίκης «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ένα ιδιωτικό Κέντρο Κλειστής και Ανοικτής Νοσηλείας, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κινητικά προβλήματα οποιασδήποτε αιτιολογίας, μετά την οξεία φάση της πάθησης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ασθενών του δείγματος, αποφασίστηκαν από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου.
Έγινε μέτρηση της κλινικής αποτελεσματικότητας, μέσω ευρέως αποδεκτών κλιμάκων αξιολόγησης λειτουργικότητας και μυϊκής ισχύος, εκτίμηση της αποδοχής του συστήματος από τους ασθενείς, με ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε για τους σκοπούς της παρούσας έρευνας και εκτίμηση της άποψης των θεραπευτών για την πλατφόρμα θεραπευτή, μέσω του ερωτηματολογίου SUS. Η όλη διαδικασία παρουσίασης, εγκατάστασης και κλινικής δοκιμής του συστήματος ολοκληρώθηκε σε τέσσερις μήνες. Οι ασθενείς του δείγματος εκτέλεσαν 15 θεραπευτικές συνεδρίες ο καθένας.
Οι χρονικοί περιορισμοί που υπήρχαν, στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, δεν επέτρεψαν μεγάλο αριθμό συνεδριών ανά ασθενή, όπως απαιτείται για τις θεραπείες αποκατάστασης, γι’ αυτό και τα κλινικά αποτελέσματα, δεν έδειξαν βελτίωση στο εύρος κίνησης άνω άκρων, ενώ και η αύξηση της αντοχής που διαπιστώθηκε, δεν κατέστη μετρήσιμη. Από την μέτρηση της αποδοχής των ασθενών, προέκυψε ότι η θεραπεία ήταν πιο ευχάριστη από τις κλασικές μεθόδου. Η πλατφόρμα θεραπευτή, κρίθηκε θετικά από τους εμπλεκομένους, με περιθώρια βελτίωσης ωστόσο.
Το σύστημα παρέχει στον ασθενή την δυνατότητα συνέχισης της θεραπείας του κατ’ οίκον, μετά το εξιτήριο από το Κέντρο, ενώ είναι δυνατή και η απομακρυσμένη παρακολούθηση και υποστήριξή του από τους επαγγελματίες υγείας του Κέντρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση θεραπευτών και γιατρών, για την αξιοποίηση του συστήματος στο αντιληπτικό πεδίο, πρόταση η οποία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.