Η διαχείριση των αποθεμάτων και των προμηθειών του χειρουργείου και η χρησιμοποίηση τους απο το προσωπικό
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-11-23Συγγραφέας
Σιούλα, Μαρίνα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Το χειρουργείο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για το σύγχρονο Νοσοκομείο. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα χώρο όπου εργάζονται ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων , νοσηλευτές , διοικητικοί υπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι και όπου θεραπεύονται ασθενείς με πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας. Σήμερα στην Ελλάδα, ένεκα και της οικονομικής κρίσης, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην ορθολογική αξιοποίηση και χρήση των αποθεμάτων και προμηθειών του χειρουργείου από το προσωπικό, το οποίο αποτελεί τον κινητήριο μοχλό σε κάθε προσπάθεια αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης κατανομής των περιορισμένων πόρων.
Σκοπός: Σκοπός της διατριβής είναι να αποσαφηνιστεί η ισχύουσα κατάσταση της διοίκησης και διαχείρισης των προμηθειών και των αποθεμάτων στο χώρο του Ελληνικού χειρουργείου και ποια είναι η στάση του προσωπικού αναφορικά με το κόστος , τις προμήθειες και τις μεθόδους βελτίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας του χειρουργείου.
Υλικό-Μέθοδος: Αρχικά έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων και προμηθειών του χειρουργείου και της εφοδιαστικής του αλυσίδας σήμερα στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες και αναζήτηση σχετικών δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια σε προσωπικό που εργάζεται στο χειρουργείο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας ώστε να αποσαφηνιστεί κατά πόσο γίνεται ορθολογική αξιοποίηση των αποθεμάτων και των προμηθειών του χειρουργείου και ποιος είναι ο ρόλος του στο σύστημα διαχείρισης και διοίκησης των αποθεμάτων. Το ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από 20 ερωτήσεις , ενώ το δείγμα αποτέλεσαν 114 εργαζόμενοι.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση έδειξε ότι το 43,1% του ιατρικού προσωπικού του χειρουργείου γνωρίζει το κόστος των υλικών που χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της εργασίας του , από τους ειδικευόμενους ιατρούς το 33% και από το νοσηλευτικό προσωπικό το 53,3%.Βρέθηκε μάλιστα θετική συσχέτιση ανάμεσα στη γνώση του κόστους και τα πολλά έτη εργασίας στο χώρο. Η πλειονότητα του προσωπικού υποστηρίζει πως αν γνώριζε το κόστος θα το χρησιμοποιούσε με μεγαλύτερη προσοχή. Αναφορικά με τη στάση του προσωπικού σε σχέση με τις προμήθειες το 44% των ιατρών , το 33% των νοσηλευτών και το 41% των βοηθών νοσηλευτών πιστεύουν πως δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο η διαδικασία προμηθειών του νοσοκομείου. Η στάση αυτή του προσωπικού παρουσιάζει θετική συσχέτιση με τα πολλά έτη εργασίας στο χειρουργείο. Αναφορικά με τις μεθόδους περιορισμού του κόστους στα υλικά του χειρουργείου το 32,4% του προσωπικού πιστεύει πως αυτές θα επηρεάσουν την ποιοτική παροχή φροντίδας υγείας . Τέλος ενώ το προσωπικό είναι θετικό απέναντι σε μεθόδους βελτίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας του χειρουργείου και επιθυμεί να ενημερωθεί γύρω από αυτό το θέμα, μόνο το 35% επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία προμηθειών υλικών για το χώρο του χειρουργείου.
Συμπεράσματα: Σήμερα, ένεκα και της οικονομικής κρίσης, κρίνεται αναγκαία η αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας του χειρουργείου, ώστε να περιοριστεί και το κόστος. Το προσωπικό του χειρουργείου είναι ο πιο σημαντικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα καθώς με τις πράξεις του επηρεάζει το λειτουργικό κόστος του νοσοκομείου.