Βελτίωση της απόδοσης λειτουργίας σταθμού αναερόβιας επεξεργασίας αποβλήτων με χρήση τροφικών αποβλήτων και φυσικών ορυκτών σε υψηλές κλιματολογικές συνθήκες
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-10-03Συγγραφέας
Νεοφύτου Μυριάνθους, Νίκη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η αναερόβια χώνευση αποτελεί μια βιολογική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται από μια ετερογενή ομάδα οργανισμών σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου, όπου αποικοδομείται η οργανική ύλη σε απλούστερες ενώσεις παράγοντας βιοαέριο, από το οποίο μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Η χρήση βιομάζας για σκοπούς παραγωγής ενέργειας περικλείει όλα τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αν συνδυαστεί με την χρήση τροφικών αποβλήτων ως υπόστρωμα μπορεί επιπρόσθετα να μειώσει τον όγκο των αποβλήτων που πρέπει να τύχουν διαχείρισης. Η διαχείριση τροφικών αποβλήτων αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα καθώς έχει διατυπωθεί ότι αναλογούν ετήσια 173 κιλά τροφικά απόβλητα ανά ευρωπαίο πολίτη. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματοποιείται πειραματική μελέτη βελτίωσης της απόδοσης υφιστάμενου σταθμού αναερόβιας επεξεργασίας αποβλήτων με χρήση τροφικών αποβλήτων και φυσικών ορυκτών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με χρήση πειραματικής διάταξης όπου καταγράφηκε η μεταβολή στην απόδοση της αναερόβιας επεξεργασίας συγκριτικά μεταξύ δειγμάτων μάρτυρα (λυματολάσπης) από σταθμό αναερόβιας επεξεργασίας και δειγμάτων με διαφορετικές συγκεντρώσεις λυματολάσπης και τροφικού αποβλήτου. Οι δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της βελτίωσης της απόδοσης λειτουργίας της αναερόβιας χώνευσης ήταν η ποσότητα του βιοαερίου και η περιεκτικότητα του σε μεθάνιο. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα δείγματα που μελετήθηκαν, αξιολογήθηκαν και στη συνέχεια διενεργήθηκαν περαιτέρω δοκιμές στη βέλτιστη αναλογία τροφικού αποβλήτου και υποστρώματος με χρήση διαφορετικών συγκεντρώσεων ορυκτού ζεόλιθου.
Τα αποτελέσματα της διατριβής ήταν ενθαρρυντικά ως προς τη χρήση τροφικών αποβλήτων σε υφιστάμενο σταθμό αναερόβιας επεξεργασίας, προτείνοντας την διαλογή στη πηγή των τροφικών αποβλήτων, την εκτροπή τους από τους χώρους υγειονομικής ταφής και την αξιοποίηση τους ως δευτερογενή πόρο για σκοπούς ανάκτηση ενέργειας στα πλαίσια της στροφής σε μια κυκλική οικονομία.