Φαρμακευτικά φυτά. Αξιολόγηση της υπερεκμετάλλευσης - κατανάλωσης και της απευθείας συλλογής τους απο την φύση
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-09-19Συγγραφέας
Κωστούλα, Βικτωρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Από τα αρχαιότερα ακόμα χρόνια, ο άνθρωπος στο φυτικό βασίλειο αναζήτησε την ανακούφιση των πόνων του ή την θεραπεία του. Έτσι εδώ και χιλιάδες χρόνια, ποικιλίες βοτάνων έχουν χρησιμοποιηθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η υγεία του ανθρώπου και των οργανισμών εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες και τους παράγοντες του περιβάλλοντος όπου ζει. Όταν κάποιος από τους παράγοντες αυτούς μεταβληθεί ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις για την πρόκληση προβλημάτων στην υγεία των ζωικών οργανισμών και του ανθρώπου.
Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο ακόμα και στις μέρες μας. Το μυστικό της υγείας είναι κρυμμένο στα βότανα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και ειδικότερα της φαρμακοβιομηχανίας, απομάκρυναν τους ανθρώπους από την επαφή με τα βότανα. Πρόσφατα όμως λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης όλο και περισσότεροι στρέφονται στην χρήση θεραπευτικών φυτών και βοτάνων.
Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε αν τα φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά είτε ως προϊόντα πρωτογενούς επεξεργασίας, δηλαδή νωπά, είτε ως δευτερογενούς τομέα, δηλαδή επεξεργασμένα και μεταποιημένα. Παράλληλα αξιολογήθηκε κατά πόσο υπάρχει σεβασμός και σωστή διαχείριση όχι μόνο των βοτάνων αλλά και των οικοσυστημάτων μέσα στα οποία αναπτύσσονται, ώστε να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες αλλά και τις ανάγκες των επερχόμενων γενεών. Επιχειρείται ο εντοπισμός της υφιστάμενης κατάστασης γύρω από τα φαρμακευτικά φυτά, καθώς και η καταγραφή της αποδοχής τους από τους κατοίκους της Ελλάδας. Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον στην εξέτασή τους από οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Η διερεύνηση των παραπάνω πραγματοποιήθηκε με την χρήση ερωτηματολόγιου.
Μέσω του ερωτηματολογίου διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν λάβει γνώσεις γύρω από τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, παρόλο που μπορεί να μην προέρχονται από επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές. Η απευθείας συλλογή των βοτάνων από αυτοφυείς πληθυσμούς στο περιβάλλον συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική κατάσταση, δηλαδή εάν είναι κάποιος άνεργος ή όχι. Οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν στην εντατικοποίηση της καλλιέργειας των φαρμακευτικών φυτών καθώς και στην χρήση τους στην καθημερινή τους ζωή ως πρόληψη αλλά και ως μέσο αντιμετώπισης κάποιων παθήσεων ελαφριάς μορφής όπως ο κοιλόπονος.