Η γεωθερμική ενέργεια και η αξιολόγηση των γεωθερμικών παραμέτρων των γεολογικών σχηματισμών της Κύπρου με τη χρήση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών / GIS
Abstract
Η ενεργειακή κρίση έχει γίνει ολοένα και περισσότερο έκδηλη σε κάθε τμήμα της καθημερινής μας ζωής, επηρεάζοντας την σε σημαντικό βαθμό. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) φαίνεται να αποτελούν τη λύση του προβλήματος καθώς βαθμιαία επεκτείνονται όλο και περισσότερο στο χώρο της ενέργειας.
Αντικείμενο της παρούσης μεταπτυχιακής διατριβής αποτελεί η ανάλυση του αντικειμένου της γεωθερμίας και η θέση της ανάμεσα στις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ. Παρουσιάζονται οι συνθήκες δημιουργίας των γεωθερμικών πεδίων, οι τρόποι αξιοποίησης της και τα πεδία εφαρμογής της. Γίνεται αναφορά στο οικονομικό κόστος καθώς και στις πιθανές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση της.
Στη συνέχεια γίνεται εξειδικευμένη αναφορά στο Γεωθερμικό δυναμικό της Κύπρου και στις προοπτικές αξιοποίησης του. Επιπλέον παρουσιάζονται οι μέχρι τώρα μελέτες που έγιναν σε τοπικό επίπεδο, όπως και ο τρόπος αξιοποίησης της αβαθούς γεωθερμίας του Νησιού.
Κύριος στόχος αποτελεί η αξιολόγηση της γεωθερμικής ενέργειας της Κύπρου. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα εργαστηριακών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δειγματοληψίες λιθολογιών όλων των Γεωλογικών Σχηματισμών της Κύπρου, από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σε χάρτες με τη χρήση της Γεωστατικής Μεθόδου Μέγιστης Παρεμβολής.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε στους μέσους όρους των θερμικών παραμέτρων των γεωλογικών σχηματισμών του νησιού. Στους 28 χάρτες που εξήχθησαν μπορεί να διακρίνει κανείς σε ποιες θερμικές παραμέτρους οι γεωλογικοί σχηματισμοί παρουσιάζουν υψηλές τιμές. Τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν στην εκτίμηση των Γεωθερμικών Ιδιοτήτων των λιθολογιών των γεωλογικών σχηματισμών της Κύπρου και το βαθμό δυνατότητας αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας του νησιού.