Ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο του λάρυγγα που υποβλήθηκαν σε ολική λαρυγγεκτομή
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-02-22Συγγραφέας
Βλαχτσης, Κωνσταντίνος Χ.
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα οι οποίοι υποβάλλονται σε ολική λαρυγγεκτομή, αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα ποιότητας ζωής. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται τόσο με την διάγνωση του καρκίνου, όσο και με τις επιπτώσεις της επέμβασης.
Σκοπός της μελέτης είναι να αναδείξει τα προβλήματα ποιότητας ζωής που ανακύπτουν στους ασθενείς μετά την ολική λαρυγγεκτομή, στην καθημερινότητά τους, στην αυτοεξυπηρέτησή τους, στις κοινωνικές τους σχέσεις και στην συναισθηματική τους κατάσταση. Επίσης, σκοπός είναι να συσχετιστούν τα προβλήματα που θα καταγραφούν με κλινικά και δημογραφικά στοιχεία των ασθενών.
Υλικό και μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 50 άνδρες ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ολική λαρυγγεκτομή. Ως εργαλείο μέτρησης της ποιότητας ζωής χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια EORTC QLQ C30 version 3.0 και EORTC QLQ H&N35 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC). Καταγράφηκαν επίσης ορισμένα κλινικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά για κάθε ασθενή.
Αποτελέσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών της μελέτης γενικά κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, όσον αφορά το γενικό δείκτη, παρόμοια με τις ομάδες αναφοράς του Οργανισμού EORTC για το σύνολο των καρκινοπαθών και τους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Προβλήματα καταγράφηκαν σε παράγοντες που σχετίζονται με την επέμβαση, όπως φώνηση, όσφρηση, δύσπνοια και κοινωνικές επαφές. Στους τομείς της αντίληψης, φυσικής, κοινωνικής και συναισθηματικής κατάστασης, καθώς και στα περισσότερα από τα συμπτώματα, οι ασθενείς της μελέτης εμφάνισαν προβλήματα σε μικρό βαθμό. Παρουσιάστηκαν επίσης και ενδιαφέρουσες συσχετίσεις ορισμένων τομέων λειτουργικότητας και συμπτωμάτων των ερωτηματολογίων, με δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών.
Συμπεράσματα: Η επέμβαση της ολικής λαρυγγεκτομής δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στους ασθενείς, όμως η συνολική εκτίμηση της ποιότητας ζωής μετά την επέμβαση κρίνεται ικανοποιητική.