Χαρτογράφηση κατανομής και διερεύνηση της συσχέτισης επιφανειακής θαλάσσιας θερμοκρασίας και χλωροφύλλης-α στη Μεσόγειο θάλασσα
Abstract
Σκοπός της παρούσας διατριβής, είναι να διερευνηθούν οι χωροχρονικές διακυμάνσεις και οι συσχετίσεις μεταξύ της θαλάσσιας επιφανειακής θερμοκρασίας και της χλωροφύλλης-α στη Μεσόγειο θάλασσα. Τέτοιες παραλλαγές και οι συσχετίσεις διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συγχρόνως επηρεάζονται από τις αλληλεπιδράσεις θάλασσας - ατμόσφαιρας.
Αναφέρεται ότι η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ζωτική σημασία για την αειφορία της Γης. Απεναντίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, το θαλάσσιο εμπόριο και οι μεταφορές επηρεάζουν σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον, ιδίως στις παράκτιες περιοχές, λιμενικές ζώνες και στους θαλάσσιους άξονες. Αυτές οι επαγόμενες δραστηριότητες επιβάλλουν συνεχείς και ακριβείς μεθόδους για την παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σήμερα, η σύγχρονη τηλεπισκόπηση συγκεντρώνει δεδομένα μέσω χρήσης των δορυφόρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση, για ισχυρό και ακριβές τρόπο για την παρακολούθηση πολλών και βασικών παραμέτρων θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως η χλωροφύλλη, η θαλάσσια επιφανειακή θερμοκρασία, το εύφωτο βάθος, τα διαλυμένα οργανικά αποθέματα και να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες κλιματικές τάσεις.
Για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης, χρησιμοποιούνται δορυφορικά δεδομένα σχετικά με χλωροφύλλη-α και επιφανειακή θαλάσσια θερμοκρασία-α. Τα στοιχεία αυτά είναι δορυφορικά μηνιαία προϊόντα του οργάνου MODIS κατά τη διάρκεια του 2003-2013, QGIS και το SPSS πακέτα λογισμικού που χρησιμοποιούνται για τις αναλύσεις.
Η μέση μηνιαία συσχέτιση μεταξύ χλωροφύλλης-α και επιφανειακής θάλασσας θερμοκρασίας για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου βρέθηκε αρνητική, σχεδόν για όλους τους μήνες. Μικρές εξαιρέσεις υπολογίστηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου (μέση συσχέτιση θετική, αλλά πολύ κοντά στο μηδέν). Η μέση συσχέτιση κυμαίνεται μεταξύ -0,3 και -0,55 στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου βρέθηκαν οι πιο υψηλές τιμές του συντελεστή συσχέτισης.
Όσον αφορά τη συσχέτιση μεταξύ χλωροφύλλης-α και επιφανειακής θερμοκρασία της θάλασσας σε ετήσια βάση, υπάρχει μια γενική αρνητική τάση που κυμαίνεται μεταξύ -0.2 και -0.3. Υπάρχει επίσης, μια πτωτική τάση για τα τέσσερα πιο πρόσφατα έτη της εξεταζόμενης περιόδου.