Η υγιεινή και ασφάλεια ως μετρήσιμος στόχος βελτίωσης της αποδοτικότητας των επαγγελματιών υγείας στο νοσοκομείο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-07-06Συγγραφέας
Καλουδοπούλου, Παναγιώτα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας (ΥΑΕ) στον υγειονομικό τομέα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευρύ θέμα, η ανάλυση του οποίου πρωτίστως περιλαμβάνει την αναφορά σε μια σειρά παραγόντων κινδύνου για την υγεία των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι ευθύνονται για τα μειωμένα επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας και επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας επιδρούν άμεσα σε ατομικό επίπεδο (υγείας, κοινωνικό-οικονομικό) και συλλογικό επίπεδο (επίπεδο οργανισμού και κεντρικών πολιτικών και οικονομικών υγείας). Κυρίως φέρονται να έχουν επιπτώσεις εν γένει στην αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταγράψει τους σύγχρονους κινδύνους αλλά και το νομικό πλαίσιο της ΥΑΕ και να αναδείξει την συσχέτιση των ζητημάτων ΥΑΕ με την αποδοτικότητα των εργαζομένων.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία της έρευνας πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε έγκυρες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως Pubmed, Scopus, Medline, Google Scholar, Researchgate, κ.ά. καθώς και με χειροδιαλογή σε έντυπο επιστημονικό υλικό.
Αποτελέσματα: Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας, το ελληνικό κράτος επιβάλλεται να φροντίζει για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και να επιβλέπει για την ορθή εφαρμογή. Επιπροσθέτως, κρίνεται απαραίτητη η επιβολή μέτρων πρόληψης για την
Καλουδοπούλου Παναγιώτα ΔΜΥ 11301257
7
βελτίωση των συνθηκών εργασίας με στόχο την επίτευξη βέλτιστης αποδοτικότητας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Συμπέρασμα: Στις σύγχρονες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, η πολιτική για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία είναι απαραίτητη όχι μόνο για λόγους εναρμονισμού με το εργατικό δίκαιο αλλά και από άποψη του ανταγωνισμού, εργασιακής αποδοτικότητας και αποδοτικής λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών, με την προοπτική να καταστεί αναπόσπαστο στοιχείο της δημόσιας διοικητικής διαχείρισης.
Λέξεις-κλειδιά : υγιεινή και ασφάλεια εργασίας, εργασιακοί κίνδυνοι, αποδοτικότητα, οικονομική αξιολόγηση, ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας, νομοθεσία.