Στάσεις και γνώμες των επαγγελματιών υγείας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Abstract
Σκοπός: Η διερεύνηση των στάσεων και απόψεων των επαγγελματιών υγείας της Κύπρου αναφορικά με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη στην Κύπρο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016. Ο μελετώμενος πληθυσμός αποτελούνταν από 150 επαγγελματίες υγείας (50 ιατρούς και 100 νοσηλευτές) τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ατομικού και ανώνυμου ερωτηματολογίου βασισμένου σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2014.
Αποτελέσματα: Το 52,7% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, ενώ το 59,3% ήταν άνδρες. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 20-30 ετών (59,3%), οι οποίοι εργάζονταν από 1-15 έτη (80%) σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (59,3%). Το 73,3% του δείγματος δήλωσαν ότι δεν είχε περιθάλψει ασθενή που έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ το 37% δήλωσαν ότι θα ένιωθαν πολύ άνετα να μιλήσουν σε ασθενείς τους για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιπλέον, το 58,1% επιθυμούσαν αρκετά/πολύ να ενημερωθούν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Σχετικά με τις στάσεις και γνώμες των επαγγελματιών υγείας, ένα σημαντικό ποσοστό συμφώνησε ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ασφαλέστερη από την χρήση κανονικών τσιγάρων και ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ασφαλέστερη από την χρήση καπνού χωρίς καύση (μάσημα καπνού, snuff, dip κ.ά.). Το 54,6% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο γενικότερα, ενώ το 67,1% δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν στη συνταγογράφηση εναλλακτικών προϊόντων (π.χ. αυτοκόλλητα και τσίχλες νικοτίνης) ως μέσου διακοπής του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πολυμεταβλητής ανάλυσης, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα επιθυμούσαν επιπλέον ενημέρωση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (p<0,001). Επιπλέον, οι νεότεροι σε ηλικία επαγγελματίες υγείας και οι άντρες ένιωθαν πιο άνετα να μιλήσουν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους ασθενείς τους (p<0,001).
Συμπεράσματα: Μεταξύ των επαγγελματιών υγείας επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσου διακοπής του καπνίσματος σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.