Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής ασθενών μετά απο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Abstract
Εισαγωγή: Η ποιότητα ζωής των ασθενών που υπέστησαν Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Α.Ε.Ε.) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον βιώνουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος στο επίπεδο της σωματικής υγείας, στο συναισθηματικό και ψυχικό τομέα, στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον καθώς και στον οικονομικό τομέα.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ασθενών που υπέστησαν Α.Ε.Ε. με την αποτύπωση των επιμέρους τομέων της ποιότητας ζωής που βλάπτονται περισσότερο. Εξετάστηκαν παράγοντες της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής λειτουργίας ώστε να εκτιμηθεί η ποιότητα ζωής τους, συσχετίστηκαν ο ισχαιμικός και ο αιμορραγικός τύπος για να εξακριβωθεί αν κάποιος από τους δυο τύπους επιδρά περισσότερο και τέλος ερευνήθηκε αν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα ζωής των ασθενών που νοσηλεύτηκαν και εντός του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας απ΄ αυτούς που ήταν μόνο εξωτερικοί ασθενείς.
Μεθοδολογία: Η έρευνα διεξήχθη στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» Καλαμάτας από το Νοέμβριο 2014 έως τον Μάρτιο 2015. Χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια: Επισκόπηση Υγείας SF-36 και Stroke-Specific Quality of Life Scale (SS-QOL). Το δείγμα αποτέλεσαν 80 ασθενείς μετά από Α.Ε.Ε. από τους οποίους το 56,2% ήταν άνδρες και το 43,8% γυναίκες.
Αποτελέσματα: Με βάση το ερωτηματολόγιο SF-36 διαπιστώσαμε ότι η μέση τιμή ήταν ίση με 34,07 υποδεικνύοντας μία συνολικά κακή κατάσταση της υγείας των ασθενών. Διαχωρίζοντας τους ασθενείς ανάμεσα σε αυτούς που υπέστησαν αιμορραγικό ή ισχαιμικό Α.Ε.Ε., διαπιστώσαμε ότι η μέση τιμή ήταν ίση με 38,08 και 36,07 αντίστοιχα. Στην περίπτωση και εσωτερικής νοσηλείας ή μόνο εξωτερικής, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 3,08 και 3,01 αντίστοιχα. Γενικά, η εμφάνιση του Α.Ε.Ε. ανεξάρτητα από τον τύπο του, επηρεάζει τους διάφορους τομείς της φυσικής κατάστασης της υγείας των ασθενών. Στην περίπτωση της ψυχικής υγείας, η μέση βαθμολογία έδειξε μία μέτρια προς το χειρότερο κατάσταση της συνολικής ψυχικής υγείας των ασθενών. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία στον διαχωρισμό ισχαιμικού και αιμορραγικού Α.Ε.Ε. καθώς και στον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που είχαν και εσωτερική νοσηλεία και σε αυτούς που είχαν μόνο εξωτερική. Η συνολική βαθμολογία της κλίμακας SS-QOL ήταν ίση με 3,06 δείχνοντας σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής μετά την εμφάνιση Α.Ε.Ε. Στον διαχωρισμό ισχαιμικού και αιμορραγικού Α.Ε.Ε., διαπιστώσαμε ότι η υγεία αυτών που παρουσίασαν ισχαιμικό χειροτέρεψε περισσότερο. Συνολικά διαπιστώσαμε ότι όλοι οι παράγοντες επηρεάζουν σε μέτριο βαθμό τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών ενώ περισσότερο επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική ζωή, την ενέργεια και την εργασία.
Συμπεράσματα: Η έρευνα έδειξε ότι οι άντρες προσβάλλονται συχνότερα από Α.Ε.Ε. έναντι των γυναικών και ότι η εμφάνιση του Α.Ε.Ε. συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση των βασικών σωματικών, συναισθηματικών και ψυχολογικών λειτουργιών. Το ισχαιμικό Α.Ε.Ε. είναι εκείνο που επιφέρει μεγαλύτερη επιδείνωση της ποιότητας ζωής και ότι η επιδείνωση συσχετίζεται πιο πολύ με την ενέργεια και κοινωνική ζωή των ασθενών.