Διερεύνηση των γνώσεων, στάσεω και αντιλήψεων των νοσηλευτών Μ.Ε.Θ. στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου σχετικά με τις μεταμοσχέυσεις οργάνων
Abstract
Σκοπός: Στην Κύπρο η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων απο πτωματικούς δότες οργάνων με διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου, παραμένει το κύριο πρόβλημα για την χώρα με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό δοτών με ένα εως δυι πτωματικούς δότες το χρόνο, μη πλησιάζοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών χωρών. Στην πλειονότητα τους έρευνες και δημοσιεύσεις αποδεικνύουν πως η εμπλοκή των επαγγελματιών υγείας στη δωρεά και μεταμοσχευτική διαδικασία δύναται να αυξήσουν το ποσοστό δωρέας. Οι νοσηλευτές εργαζόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν τα άτομα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγνωριση του δυνητικού δότη και την φροντίδα αυτού, καθως και στη στήριξη της οικογένειας του καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Κρίθηκε δε σκόπιμο όπως διερευνηθούν οι γνώσεις, οι αντιλήψεις και η στάση (θετική/αρνητική) των νοσηλευτών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημοσίων νοσοκομείων της Κύπρου σχετικά με θέμετα που αφορούν τη δωρεά οργάνων και τη μεταμοσχευτική διαδικασία. Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο οχτώ ενοτήτων, συμπεριλαμβάνοντας δημογραφικά στοιχεία, ερωτήσεις που άπτονται της Κυπριακής νομοθεσίας επι της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, τον εγκεφαλικό θάνατο, το συντονιστή μεταμοσχεύσεων, τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων και ερωτήσεις με δυνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση των νοσηλευτών σε θετική ή αρνητική προς τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε προς συμπλήρωση σε όλους τους νοσηλευτές εργαζομένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων της Κύπρου. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων διενεργήθηκε με το στατιστικό πακέτο IBM SPSS V.22 και χρησιμοποιήθηκε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας α=0.05 (p) ή μικρότερο του 0,05. Αποτελέσματα: Στην έρευνα συμμετείχαν 167 απο τους 200 ωοσηλευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου. Η κλίμακα ορθής γνώσης ανήλθε στο ποσοστό 60%. Η ηλικία, η προϋπηρεσία, η επαρχία εργοδότησης και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση έχει διαπιστωθεί πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προς τις ορθές απαντήσεις των νοσηλευτών και επομένωνς μεταβάλλουν άμεσα την αύξηση του ποσοστού της κλίμακας ορθής γνώσης.
Συμπεράσματα: Η έρευνα αποδεικνύει πως το χαμηλό ποσοστό ορθής γνώσης των νοσηλευτών ΜΕΘ, συνάδει με τα χαμηλά ποσοστά που παρουσιάζει η Κύπρος σχετικά με τους πτωματικούς δότες με διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου. Επομένως είναι μέγιστης σημασίας για τις υπηρεσίες υγείας της Κύπρου απασχολούμενες με μεταμοσχευτικά προγράμματα όπως εστιάσουν στη συνεχή ενημέρωση επι των θεμάτων που άπτονται της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων για όλους τους νοσηλευτές εργαζόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.