Αξιολόγηση τεχνολογιών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών θερμοκηπίου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-03-09Συγγραφέας
Χατζηχαμπή, Παναγιώτα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι πράσινες ενέργειες ή όπως αλλιώς είναι ευρέως γνωστές οι ανανεώσιμες ενέργειες έχουν ενταχθεί για τα καλά στη ζωή όλων μας. Αν και άρχισαν να χρησιμοποιούνται από πολύ παλιά, χιλιάδες χρόνια πριν με πολύ απλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούσαν την ηλιακή ενέργεια για ξήρανση των καρπών, ή την αιολική ενέργεια την οποία χρησιμοποιούσαν τα καράβια για να κινούνται, σήμερα χρησιμοποιούνται άμεσα αλλά και έμμεσα σε όλους τους τομείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη προσπάθεια της να κάνει ακόμα εντονότερη τη χρήση αυτών των μορφών ενέργειας έχει θέσει στόχο, τον οποίο όλες οι χώρες που ανήκουν σε αυτή είναι υπόχρεες να τον υλοποιήσουν. Ο στόχος αυτός πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2020 και έχει να κάνει με την αύξηση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να μπορέσει να μειώσει τη κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι φυσικό εντάχθηκαν και στο τομέα της γεωργίας. Όπως θα παρουσιαστεί στη παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή κάποια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να ενταχθεί σε γεωργικά υποστατικά ή σε θερμοκήπια έτσι ώστε να καλύπτονται από εκεί όλες οι ενεργειακές τους ανάγκες χωρίς περιττά έξοδα.
Επομένως η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως σκοπό την μελέτη και την αξιολόγηση των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κάλυψη ενεργειακών αναγκών ενός θερμοκηπίου. Για την διεκπεραίωση της διατριβής αυτής έχει πραγματοποιηθεί βιβλιογραφική μελέτη στην οποία παρουσιάζονται οι διάφορες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, επισημαίνονται οι πιο διαδεδομένες και τέλος επιλέγεται η καταλληλότερη για ένταξη της στο υπό μελέτη θερμοκήπιο. Το υπό μελέτη θερμοκήπιο μας βρίσκεται στο χωριό Ερήμης, λίγο έξω από τη πόλη της Λεμεσού, το οποίο αν και αρκετά νεαρό σε ηλικία έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες τους θερμούς μήνες του χρόνου.
Λόγω της θέσης που βρίσκεται το θερμοκήπιο αλλά και λόγω των αναγκών του, η καταλληλότερη ανανεώσιμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η ηλιακή. Μπορούν να εγκατασταθούν στην στέγη του θερμοκηπίου ή στο έδαφος 40 φωτοβολταϊκά πλαίσια συνολικής δυναμικότητας 10kWp τα οποία μπορούν να παράγουν ενέργεια περίπου 15000KWh το χρόνο.
Συμπέρασμα της μεταπτυχιακής διατριβής είναι ότι η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων τα οποία έχουν πολλά μειονεκτήματα έναντι των ανανεώσιμων ενεργειών. Με τα σημερινά δεδομένα μπορεί εύκολα στη Κύπρο να ενταχθεί κάποιο φωτοβολταϊκό σύστημα σχεδόν σε κάθε σπίτι, εργοστάσιο ή σε οποιοδήποτε άλλο υποστατικό. Λόγω της αύξησης στις εταιρείες που πωλούν φωτοβολταϊκά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός επομένως έχει μειωθεί κατά πολύ το κόστος του, γεγονός που τα κάνει να είναι πιο προσιτά για χρήση από περισσότερο κόσμο. Εκτός αυτού λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας, στο οποίο τους περισσότερους μήνες του χρόνου έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, τότε μπορεί να γίνει απόσβεση του κόστους αγοράς των φωτοβολταϊκών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι και το σημαντικότερο κίνητρο που κάνει ολοένα και περισσότερους κατοίκους της Κύπρου να βάζουν τα φωτοβολταϊκά στη ζωή τους, βοηθώντας έτσι και στην οικονομία των νοικοκυριών τους αλλά και στην ύπαρξη ενός καθαρότερου περιβάλλοντος