Χρηματοοικονομική ανάλυση και πρόβλεψη βιωσιμότητας των οινοποιητικών μονάδων Τσαντάλης Α.Ε. - Μπουτάρης Α. Ε.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-03-08Συγγραφέας
Πολυξένη, Ιωάννου
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τελευταίως, η επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται από διαρθρωτικές αλλαγές, ως απόρροια των μεταβολών του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι. Η πορεία του οινικού κλάδου αποδεικνύεται σε έναν εκ των σημαντικότερων παραγόντων της εξελικτικής πορείας της εθνικής οικονομίας. Η οινοποιία αποτελεί έναν από τους πλέον παραδοσιακούς τομείς της εγχώριας παραγωγής, με σημαντική συμμετοχή στον πρωτογενή τομέα, κατέχοντας δε εξέχουσα θέση στην εσωτερική αγορά ποτών εν γένει.
Η οικονομική συγκυρία δεν είναι παρά ένα, και δη το πιο πρόσφατο, από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική οινοποιία προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική. Προστίθεται δε, στον πάντα σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, στον οποίο η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, έχει εξ ορισμού ιδιάζουσα και μειονεκτική θέση. Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η επίτευξη εύρυθμης χρηματοοικονομικής λειτουργίας είναι αναγκαία προϋπόθεση κάθε επιχείρησης που ενδιαφέρεται να βελτιώσει τη θέση της και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.
Η χρηματοοικονομική ανάλυση αποτελεί μέρος του μάνατζμεντ του οινοποιητικού κλάδου, ως τρόπος μελέτης της πορείας του, τόσο διαχρονικά όσο και στατικά, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του, που λόγω των υφιστάμενων συνθηκών δε φαίνεται να ικανοποιείται πάντα.
Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθείται στην παρούσα εργασία εξετάζει τις περιπτώσεις δύο εκ των κορυφαίων ελληνικών οινοποιητικών εταιρειών, καταγράφοντας την εικόνα που διαμόρφωσαν κατά την περίοδο 2009-2013. Προϋπόθεση κάθε μελέτης βιωσιμότητας είναι η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, η οποία στο παρόν πόνημαεπιτυγχάνεται με μια πρότυπη προσαρμοσμένη χρηματοοικονομική ανάλυση, αλλά και με δομικό και ποιοτικό προσδιορισμό των προβλημάτων, και των αιτιών που τα δημιουργούν και τα συντηρούν. Πηγές πληροφόρησης του αναγνώστη αποτελούν οι αριθμοδείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και βιωσιμότητας. Μέσω της διαχρονικής παρακολούθησης αυτών, αξιολογούνται τα οικονομικά στοιχεία, αναλύονται θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης, ενώ προσδιορίζονται τόσο τα αίτια των αδυναμιών, όσο και τα όρια της υπάρχουσας δομής και λειτουργίας.