Η σχέση του εργασιακού στρες και της απόδοσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-10-08Συγγραφέας
Ιακώβου, Ηλιάνα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: αρκετές έρευνες ερεύνησαν τη σχέση του στρες ή του εργασιακού στρες με την επαγγελματική απόδοση. Πολλές έρευνες ανακάλυψαν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του στρες ή του εργασιακού στρες με την επαγγελματική απόδοση. Στις περισσότερες έρευνες η συσχέτιση των δύο αυτών παραγόντων έδειξε να είναι σημαντικά αρνητική. Ωστόσο, ελάχιστες έρευνες ανακάλυψαν ότι η συσχέτιση μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων ήταν σημαντικά θετική.
Σκοπός: ο σκοπός της έρευνας, ήταν να ανακαλύψει τη σχέση μεταξύ του στρες και της επαγγελματικής απόδοσης, σε υπαλλήλους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, ήθελε να εξετάσει: (1) εάν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του στρες και της εργασιακής απόδοσης, (2) εάν υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του στρες και της επαγγελματικής απόδοσης και (3) εάν οι δύο παράγοντες είχαν αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους.
Υλικό και Μέθοδος: η διαδικασία δειγματοληψίας έγινε με τυχαία επιλογή, η οποία περιλάμβανε υπαλλήλους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Το δείγμα ήταν 150 όπου οι 106 ανταποκρίθηκαν (59%), εκ των οποίων οι 13 συμμετέχοντες αποκλείστηκαν διότι δεν απάντησαν το δεύτερο ερωτηματολόγιο. Τα κριτήρια εισδοχής ήταν: άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες οι οποίοι εργάζονταν στο νοσοκομείο, ηλικίας από 20 ετών και άνω. Τα κριτήρια αποκλεισμού ήταν: συνταξιούχοι, φοιτητές και όσοι έδωσαν ελλιπές απαντήσεις στα ερωτηματολόγια αναφορικά με το στρες και την επαγγελματική απόδοση. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια και δημογραφικά δεδομένα. Το PSS ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε για να αναλύσει τα επίπεδα του στρες και το HPQ χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει την επαγγελματική απόδοση. Τα δημογραφικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων σχετικά με τα κριτήρια εισδοχής και αποκλεισμού.
Ανάλυση: περιγραφική στατιστική, ανάλυση αξιοπιστίας, ανάλυση κύριων συνιστωσών και ανάλυση συντελεστή συσχέτισης. Η περιγραφική στατιστική ήταν σημαντική λόγω των κριτηρίων εισδοχής και αποκλεισμού. Η ανάλυση αξιοπιστίας καθώς και η ανάλυση κύριων συνιστωσών ήταν επίσης σημαντική για να αποδειχθεί η αξιοπιστία των ερωτηματολογίων της έρευνας.
Συμπεράσματα: τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική συσχέτιση του στρες με την επαγγελματική απόδοση και η συσχέτιση τους βρέθηκε αδύναμη θετική.