Η ποιότητα ζωής Κύπριων ασθενών με τελικού σταδίου νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε περιοδικό πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Η επίδραση του άγχους και της κατάθλιψης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-09-14Συγγραφέας
Ευθυμίου, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μία από τις πιο σοβαρές νόσους στη σύγχρονη δημόσια υγεία και χαρακτηρίζεται από νεφρική βλάβη ή μειωμένη νεφρική λειτουργία για τουλάχιστον 3 μήνες η οποία καταλήγει σε τελικού σταδίου χρόνια νεφρική νόσο (ΤΣΧΝΝ). Το άγχος και η κατάθλιψη είναι συχνές στους ασθενείς με ΤΣΧΧΝ και πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών σε βαθμό που να αυξάνει την θνησιμότητα . Παρά ταύτα, δεν έχει δοθεί η δέουσα ερευνητική προσοχή στην διερεύνηση των επιπτώσεων του άγχους και της κατάθλιψης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ΤΣΧΝΝ.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ποσοτικής έρευνας συσχέτισης, ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο το άγχος και η κατάθλιψη, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΤΣΧΝΝ.
Μεθοδολογία: Η έρευνα συμπεριέλαβε τα Δημόσια Νοσηλευτήρια της Κύπρου. Το δείγμα που έχει χρησιμοποιηθεί αποτελείται από ενήλικες με ΤΣΧΝΝ οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και κατέχουν την ελληνική γλώσσα. Για την συλλογή δεδομένων έχει χρησιμοποιηθεί το ερωτηματολόγιο KDQOL-SF το οποίο αφορά στη μέτρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΤΣΧΝΝ και η κλίμακα HADS η οποία καταγράφει τη νοσοκομειακή μέτρηση του άγχους και της κατάθλιψης.
Για τον υπολογισμό των δεδομένων και της συσχέτισης με την μέτρηση της ποιότητας ζωής έχει χρησιμοποιηθεί ο συντελεστής συσχέτισης Pearson(r) για να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ των διαστάσεων των δύο ερωτηματολογίων
Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος των ασθενών με ΤΣΧΝΝ που έπασχε από άγχος ήταν 8.10 (SD = 5.40). Ο μέσος όρος των ασθενών με ΤΣΧΝΝ που έπασχε από κατάθλιψη ήταν 9.05 (SD = 5.1), ένδειξη ότι οι ασθενείς με ΤΣΧΝΝ παρουσίαζαν αμφίβολα αποτελέσματα για τεκμηρίωση της πιθανότητας παρουσίας άγχους ή κατάθλιψης. Η συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας ζωής, και του άγχους/κατάθλιψης ήταν στατιστικά σημαντική επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΤΣΧΝΝ.
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η ποιότητα ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών με ΤΣΧΝΝ επηρεάζεται σημαντικά. Από τη συσχέτιση της ποιότητας ζωής και της κατάθλιψης και του άγχους διαφάνηκε ότι τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΤΣΧΝΝ και την προσαρμογή τους στην θεραπεία και κατ’ επέκταση την επιβίωση τους.
Λόγω της περιπλοκότητας μεταξύ των προβλημάτων της ποιότητας ζωής του άγχους και της κατάθλιψης, οι ερευνητές θα πρέπει να στοχεύσουν σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές οι οποίες θα προσδιορίσουν συγκεκριμένους παρεμβατικούς στόχους για να μειωθεί η παρουσία συμπτωμάτων άγχους κατάθλιψης και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΤΣΧΝΝ.