Αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού. Μελέτη περίπτωσης συγκεκριμένης επιχείρησης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-09-08Συγγραφέας
Ονουφρίου, Λίνος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αποσκοπεί στην αξιολόγηση του συστήματος αξιολόγησης απόδοσης που χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης του συστήματος, αλλά και καλές πρακτικές που θα μπορούσαν αν εφαρμοστούν και από άλλες εταιρείες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ερευνήσει και να καταδείξει τις αντιλήψεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και μάνατζερ όσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται από την επιχείρηση. Μέσα από τον εντοπισμό κοινών αλλά και διαφορετικών αντιλήψεων, σκοπός είναι να αξιολογηθεί ο ρόλος των αντιλήψεων στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης προσωπικού.
Η αξιολόγηση απόδοσης του προσωπικού διαδραματίζει κεντρικό ρόλο όσον αφορά τη μακροχρόνια επιτυχία ενός οργανισμού. Η ερευνητική διαδικασία βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω ποιοτικών συνεντεύξεων έτσι ώστε να αναλύσουμε δεδομένα σε περισσότερο βάθος για σκοπούς διερεύνησης στο πεδίο της αξιολόγησης απόδοσης του προσωπικού.
Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει γενικά κοινή αντίληψη των υπαλλήλων και μάνατζερ όσον αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης, επαναπληροφόρησης και της χρήσης αποτελεσμάτων. Διαφοροποίηση στις αντιλήψεις των υπαλλήλων και μάνατζερ εντοπίστηκε στο θέμα των κριτηρίων αξιολόγησης απόδοσης, όπου παρατηρείται αμφισβήτηση εκ μέρους των υπαλλήλων, παρόλο που το σύστημα/ διαδικασία αξιολόγησης της επιχείρησης εφαρμόζεται με ακρίβεια. Επίσης, συμπεράναμε ότι το σύστημα αξιολόγησης της επιχείρησης, χρειάζεται συνεχή βελτίωση. Μέσα από την αξιολόγηση του συστήματος της εταιρείας συμπεράναμε ότι θα πρέπει να καθοριστούν επίσημα κριτήρια αξιολόγησης του κάθε εργαζομένου ξεχωριστά με βάση της ανάλυση θέσης εργασίας έτσι ώστε να μην εναπόκειται στον μάνατζερ κάθε τμήματος να καθορίζει κριτήρια αξιολόγησης, άρα προς αυτό θα μειωθεί και η υποκειμενικότητα.