Οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Συγκρούσεις στα δημόσια νοσοκομεία
Abstract
Τα άτομα της σύγχρονης κοινωνίας κτίζουν τη ζωή τους με βάση την εργασία και την οικονομική τους κατάσταση. Η βάση αυτή διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το επίπεδο μόρφωσης, τον τρόπο, χώρο και χρόνο διαβίωσης και την υγείας των ανθρώπων. Η ζωή ενός ανθρώπου αλληλοεπιδράται και αλληλοεξαρτάται από τις σχέσεις (οικονομικές και προσωπικές), την επικοινωνία σε αυτές και από τις δραστηριότητες του Κράτους.
Η Ελλάδα περνάει την περίοδο της οικονομικής κρίσης μέσα σε νέα μορφή οικονομικής πραγματικότητας. Ο Δημόσιος τομέας είναι μεγάλος και άκαμπτος με μεικτό σύστημα υγείας. Ένα ελληνικό Δημόσιο Νοσοκομείο λειτουργεί με σκοπό την παροχή φροντίδας υγείας ισότιμα για κάθε πολίτη, απασχολεί πολλά άτομα με διαφορετικό επίπεδο μόρφωσης, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικό εισόδημα, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημοσίου δικαίου.
Η περικοπή Κρατικών δαπανών για τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, ως ένα από τα μετρά αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την ανεπαρκή διαχείριση μέσα στις υπηρεσίες αυτές, έχει, ως αποτέλεσμα, την έλλειψη προσωπικού, υλικών και φαρμάκων, έτσι προσφέρονται Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερης ποσότητας. Οι ασθενείς στρέφονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και αυξάνουν τη ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές, λόγω μειωμένου οικογενειακού προϋπολογισμού εξαιτίας της οικονομικής στενότητας.
Σκοπός:
Η διερεύνηση της πιθανής επίδρασης της οικονομικής κρίσης ως αίτιο των συγκρούσεων σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, της πιθανής επίδρασης του εξωτερικού περιβάλλοντος του Οργανισμού στο εσωτερικό περιβάλλον και στον άνθρωπο ως κύριο, κεντρικό σημείο της επιχείρησης και της κοινωνίας.
Μεθοδολογία:
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση της οικονομικής κρίσης συνδυάζεται με την παρουσίαση και την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων, που έχουν αντληθεί από τις βάσεις δεδομένων Eurostat (19/12/2013), OOΣΑ (30/10/13 και 13/10/13) και τη χρήση βιβλιογραφικών αναφορών από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η ανάπτυξη της κατάταξης του Συστήματος Υγείας της Ελλάδας γίνεται με την βοήθεια των βιβλιογραφικών αναφορών και με τη χρήση των στατιστικών δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων του ΟΟΣΑ (2013). Η ανάπτυξη του θέματος των συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, έγινε με άντληση πληροφοριών από προγενέστερες έρευνες. Τα γενικά συμπεράσματα βγήκαν από τη σύνδεση διαφορετικών μεταξύ τους στοιχείων με βάση το γενικό στόχο του θέματος, των στοιχείων που φαίνονται ότι δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, αλλά ασκούν ταυτόχρονη επίδραση έτσι ώστε να προκαλούν ένα αποτέλεσμα.
Συμπεράσματα:
Η οικονομική κρίση παράγει την ανεργία, η ανεργία παράγει τη φτώχεια, η φτώχια παράγει την ασθένεια. Η οικονομική κρίση προκαλεί και επηρεάζει τις συγκρούσεις. Οι εργασιακές συγκρούσεις είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.
Όλοι οι παράγοντες όπως τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων και τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, οι σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές) και επικοινωνία σε αυτές, ο βαθμός της ικανοποίησης των εργαζομένων από την εργασία, οι συνθήκες και η αποτελεσματικότητα στο χώρο εργασίας, οι πολιτικές αντιλήψεις, η συνδικαλιστική πόλωση, η συχνότητα των συγκρούσεων επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων λειτουργούν ως επιβαρυντικός παράγοντας των συγκρούσεων. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν εντελώς ανόμοια μεταξύ τους, αλλά συνδέονται μεταξύ τους αποτελώντας ένα σύνολο που μπορεί να προκαλούν τις συγκρούσεις σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Εν κατακλείδι, η οικονομική κρίση λειτούργει ως επιβαρυντικός παράγοντας της υγείας των ατόμων, της συχνότητας εμφάνισης συγκρούσεων, επίσης λειτουργεί ως αίτιο των συγκρούσεων στο εργασιακό χώρο. Η οικονομική κρίση προκαλεί και επηρεάζει τις συγκρούσεις σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο.