Αξιολόγηση του ρόλου και της στάσης των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τον περιγεννητικό θάνατο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-07-17Συγγραφέας
Μακράκη, Καλλιόπη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή:. Η στάση των Επαγγελματιών Υγείας (ΕΥς) απέναντι στην περιγεννητική παρηγορητική φροντίδα, επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών, αλλά και την προσωπική ικανοποίηση που αντλούν από την εργασία τους. Για αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας οι υπηρεσίες τους αυτές να διέπονται από μια σαφώς καθορισμένη πολιτική στην αντιμετώπιση του περιγεννητικού θανάτου.
Σκοπός: Για πρώτη φορά σε ένα Ελληνικό σύστημα υγείας, διερευνάται η στάση των Επαγγελματιών Υγείας σχετικά με τον Περιγεννητικό Θάνατο (ΠΓΘ).
Υλικό και Μέθοδος: Δείγμα: 140 Επαγγελματίες Υγείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Βενιζέλειο Παννάνειο Γενικό Νοσοκομείο του Νομού Ηρακλείου. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, που διερεύνησε την «Αξιολόγηση Ρόλου της Στάσης των Επαγγελματιών Υγείας σχετικά με τον ΠΓΘ». Τέλος, έγινε η στατιστική επεξεργασία των απαντήσεων σε αυτό, προκειμένου να εξαχθούν, με ακριβή τρόπο συμπεράσματα για τα συγκεκριμένα δεδομένα.
Αποτελέσματα: Το 55,8% του δείγματος συμφωνεί ότι η προηγούμενη έκθεση σε αντίστοιχα περιστατικά παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που διαχειρίζονται οι ΕΥς τον ΠΓΘ. Επίσης, το 61,6% συμφωνεί ότι τα έτη εργασιακής εμπειρίας έχουν πολύ σημαντική επιρροή. Επιπρόσθετα, υπήρξε μεγάλη συμφωνία ότι ο ΠΓΘ προκαλεί σημαντικό εργασιακό στρες. Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε λάβει κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του θανάτου του ΠΓΘ.
Συμπεράσματα: Η περιγεννητική θνησιμότητα αποτελεί βαρυσήμαντο δείκτη, γιατί αντικατοπτρίζει το επίπεδο του υγειονομικού χάρτη μιας κοινότητας και σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, ώστε να προάγουν ομαδικά την πρόληψη και αντιμετώπιση του ΠΓΘ, καθώς και την αποκατάσταση των γονέων μετά από μια περιγεννητική απώλεια.