Ανάλυση των κανόνων της βασιλείας ΙΙ
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2011-08-29Συγγραφέας
Κολόγγου, Νίκη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα εργασία, βοηθά στην κατανόηση της ανάγκης για δημιουργία κεφαλαιακών κανόνων εποπτείας στα τραπεζικά ιδρύματα. Ειδικότερα, ο ρόλος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι η εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και η προστασία των καταθετών από τυχόν κακοδιαχείριση και κακοβουλία της διοίκησης του ιδρύματος. Οι κανόνες για την επιβολή κεφαλαιακών απαιτήσεων στις τράπεζες στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανότητας απορρόφησης ζημιών, σε περίπτωση που επέλθουν μη προβλέψιμοι κίνδυνοι, στους οποίους εκτίθενται οι τράπεζες με τη λειτουργία τους. Οι κανόνες για την επιβολή κεφαλαιακών απαιτήσεων έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.
Η δομή της εργασίας αυτής παρουσιάζεται ως ακολούθως:
Στην Εισαγωγή, γίνεται μια σύντομη αναφορά των διαρθρωτικών μεταβολών που συνέβαλαν στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου χρηματοοικονομικών κανόνων και λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων και ακολούθως αναφέρεται η ιστορική αναδρομή της Βασιλείας Ι, δηλαδή της δημιουργίας της κεφαλαιακής επάρκειας των διεθνών τραπεζών και η ανάγκη βελτίωσης της, με την δημιουργία της Βασιλείας ΙΙ.
Το κύριο μέρος της εργασίας αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, αναφέρω τα αίτια δημιουργίας της Βασιλείας Ι και τον ρόλο της στον τραπεζικό κλάδο και στην συνέχεια τις αδυναμίες της και την ανάγκη τροποποίησης του αρχικού συμφώνου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, που χωρίζεται σε τρεις υποενότητες, αναφέρω τον λόγο δημιουργίας της Βασιλείας ΙΙ και τους στόχους της, στην δεύτερη υποενότητα, αναφέρω και αναλύω την διάρθρωση του Συμφώνου της Βασιλείας ΙΙ, δηλαδή τις νέες προτάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας, όπου διακρίνονται σε τρείς πυλώνες και στην τρίτη υποενότητα γίνεται αναφορά και ανάλυση των μεθόδων μέτρησης του λειτουργικού κινδύνου.
Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύω την προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων, όπου αναφέρονται σε υποενότητες οι μεταβλητές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των σταθμισμένων ποσών και των ποσών αναμενόμενης ζημιάς (PD, LGD, EAD).
Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναφέρω που στοχεύουν οι νέες προτάσεις της Βασιλείας ΙΙ, καθώς επίσης τις επιπτώσεις και την επίδραση της Βασιλείας ΙΙ.
Τέλος, αναφέρω τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙ και επιπλέον αναφέρω συνοπτικά την δημιουργία του καινούργιου πλαισίου κανόνων εποπτείας του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, την Βασιλεία ΙΙΙ και την ανάγκη που δημιουργήθηκε.