Η οπτική επικοινωνία ως παράμετρος εξασφάλισης συγκριτικού πλεονεκτήματος
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-07-17Συγγραφέας
Κατσιαντώνης, Κωνσταντίνος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διατριβή επιχειρεί την διερεύνηση της οπτικής επικοινωνίας στη δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος. Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα στα οποία ανταποκρίνεται είναι η αποσαφήνιση των όρων «οπτική επικοινωνία και συγκριτικό πλεονέκτημα» μέσω ανάλυσης, ο ορισμός τους, η αξιολόγηση τους, η αποτίμηση του ρόλου τους καθώς και η μεταξύ τους σύνδεση υπό την ανάπτυξη μιας θεωρίας που εξετάζει την εφαρμογή τους μέσα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα επιστημονικά συμπεράσματα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδυάζει την εφαρμογή της οπτικής αλληλεπίδρασης μαζί με την επιστήμη των επιχειρήσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στις διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Σκοπός της διατριβής είναι η κατανόηση τόσο σημασιολογικά όσο και εμπειρικά των βασικών χαρακτηριστικών και των ποικίλων μορφών χρήσης της οπτικής επικοινωνίας, ώστε να αναδειχθεί η σημαντικότητα της για την εφαρμογή των στόχων της επιχείρησης για την μακροβιωσιμότητά της μέσω της επίτευξης συγκριτικού πλεονεκτήματος.
Η έρευνα επιγραμματικά οδηγεί στο συμπέρασμά ότι οι δυο έννοιες συνθέτουν μια ισχυρή αλληλεξάρτηση, καθώς μόνο αν η μια οδηγεί στην άλλη καταλήγουμε σε επιχειρησιακή επιτυχία και αποτελεσματικότητα.
Ο συνδυασμός όπου ακολουθήθηκε ήταν περιγραφικής – επιστημονικής μεθοδολογίας (καθορισμός ερευνητικού σκοπού, στόχου, εφαρμογή ερευνητικής διαδικασίας για την περισυλλογή και ερμηνεία των εμπειρικών δεδομένων, σχεδιασμός ερωτηματολογίου, τρόπος διεξαγωγής, εξεύρεση δείγματος έρευνας, ανάλυση αξιοπιστίας, περιορισμοί, καταγραφή στοιχείων και ανάλυση αποτελεσμάτων).
Η διατριβή διαρθρώνεται σε συνολικά 8 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι η εισαγωγή, το δεύτερο αφορά την μεθοδολογία, στο τρίτο γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, το τέταρτο εξετάζει την θεωρία και την έννοια της οπτικής επικοινωνίας, το πέμπτο αναλύει την έννοια του συγκριτικού πλεονεκτήματος, το έκτο επικεντρώνεται στον συνδυασμό και την εφαρμογή της οπτικής επικοινωνίας για την εξασφάλιση συγκριτικού πλεονεκτήματος και το έβδομο περιγράφει τα αποτελέσματα από την πρωτογενή έρευνα (ερωτηματολόγιο). Η διατριβή ολοκληρώνεται με μια συνοπτική αποτύπωση των συμπερασμάτων στο όγδοο κεφάλαιο.