Πρόληψη και αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Abstract
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να προσεγγίσει εννοιολογικά και να αναλύσει διεξοδικά το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενός φαινομένου που κινείται παράλληλα με τις εκάστοτε οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και εμπλέκει έναν κύκλο θεσμικών οργάνων, κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών κατηγοριών. Αντλώντας δεδομένα και πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα βιβλιογραφικών αναφορών, επιστημονικών άρθρων και κανονιστικών ρυθμίσεων, επιχειρείται μία ενδελεχής περιγραφή των εκφάνσεων, της μεθοδολογίας και του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το φαινόμενο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Τα βασικά ζητήματα που θίγονται είναι οι μορφές και η κλίμακα του φαινομένου, οι βασικές τεχνικές και τα στάδια που ακολουθούνται κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων κεφαλαίων, η σχέση του με το θέμα της φοροδιαφυγής και οι έως τώρα αναληφθείσες προσπάθειες πρόληψης και καταπολέμησής του. Ξεχωριστή έμφαση δίνεται στο ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την παρουσίαση των κινδύνων στους οποίους αυτό εκτίθεται και των αρχών που έχουν τεθεί σε ισχύ για την προάσπισή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη ολοκληρώνεται με την εκπόνηση εμπειρικής έρευνας, διεξαχθείσας μεταξύ υπαλλήλων και στελεχών πιστωτικών ιδρυμάτων, την κριτική αξιολόγηση των μέτρων αντιμετώπισης και τις προβλέψεις για τις μελλοντικές προοπτικές.