Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στις υπηρεσίες υγείας και στον πληθυσμό
Abstract
Η κοινωνικό-οικονομική κρίση αποτελεί μια θλιβερή παγκόσμια πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα από το 2009 και έπειτα η οικονομία συρρικνώνεται, τα προβλήματα από την οικονομική ύφεση γίνονται όλο και πιο σοβαρά και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της κοινωνίας.
Η σχέση υγείας και οικονομίας είναι μια σχέση δυναμική και αμφίδρομη. Ειδικότερα η οικονομική κρίση έχει σημαντική αρνητική επίδραση στο αγαθό της υγείας αλλά και γενικότερα στις υγειονομικές υπηρεσίες. Η εργασιακή ανασφάλεια, η εισοδηματική αβεβαιότητα, η ανεργία, οι άστεγοι, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν φυσικά επακόλουθα της κρίσης και προκαλούν αβεβαιότητα για το μέλλον. Εκτός αυτού, οι δαπάνες των νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών δομών αυξάνονται με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης κυρίως, η οποία ωστόσο σε περιόδους οικονομικής κατάρρευσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Η παρούσα διπλωματική εργασία ερευνά το αγαθό της υγείας και πως αυτή επηρεάζεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υγειονομικές δομές με την αύξηση των δαπανών τους. Οι επιμέρους στόχοι της έρευνας είναι: η επίδραση της οικονομικής κρίσης στο επίπεδο υγείας (σωματικής και ψυχικής) του πληθυσμού και ο οικονομικός αντίκτυπος στη δημόσια και ιδιωτική υγεία αυτής της ενδεχόμενης αρνητικής εξέλιξης. Πραγματοποιείται έρευνα με την χρήση ερωτηματολογίου σε νοσοκομεία του νομού Αχαΐας σε δείγμα 142 εργαζομένων και 167 επισκεπτών. Αρχικά όσον αφορά τα συμπεράσματα που βγήκαν από τους απλούς επισκέπτες ή συνοδούς στα νοσοκομεία, προέκυψε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των ερωτηθέντων. Τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων μειώθηκαν, οι δαπάνες για υγειονομικό υλικό μειωθήκαν με την σειρά τους. Επίσης δαπάνες για χημικά αντιδραστήρια, για φάρμακα, για ορθοπεδικό υλικό, ακόμα και οι μισθοί των υπαλλήλων διαφοροποιήθηκαν κινούμενοι σε πτωτική πορεία.