Αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-03-27Συγγραφέας
Νικολάου, Μάριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι Υπηρεσίες Υγείας είναι ένα από τα κυριότερα σημεία εισόδου των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο υπάρχον κρατικό και μη κρατικό υποστηρικτικό σύστημα. Με τον όρο υποστηρικτικό σύστημα εννοείται το νομικό σύστημα καθώς και το σύστημα προστασίας και στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας το οποίο κατά κύριο λόγο αποτελούν μαζί με τις Υπηρεσίες Υγείας, οι αστυνομικές αρχές, οι Υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, τα καταφύγια και τα συμβουλευτικά κέντρα.
Η αδυναμία των επαγγελματιών υγείας να διαχειριστούν ικανοποιητικά τα περιστατικά αυτά αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα τόσο για τις ίδιες τις Υπηρεσίες Υγείας όσο και για την καλύτερη δυνατή πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. Η παρούσα έρευνα στόχο είχε να μελετήσει πώς οι επαγγελματίες υγείας διαχειρίζονται τα περιστατικά οικογενειακής βίας μέσα από τις απόψεις των θυμάτων, τα οποία προσέρχονται στις Υπηρεσίες Υγείας. Τα θέματα που διερευνήθηκαν ήταν η λεκτική και ιατρική προσέγγιση των επαγγελματιών υγείας, η πληροφόρηση και οι παραπομπές και το τι θεωρούσαν οι γυναίκες σημαντικό κατά την παρουσία τους στις Υπηρεσίες Υγείας. Χρησιμοποιήθηκε ποιοτική μεθοδολογία με ημιδομημένες συνεντεύξεις που έγιναν με 12 γυναίκες, οι οποίες έκαναν χρήση των υπηρεσιών υγείας και είχαν φιλοξενηθεί στο καταφύγιο θυμάτων βίας στην οικογένεια του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια. Η ανάλυση περιεχομένου των 12 συνεντεύξεων ανέδειξε, όσο αφορά την λεκτική προσέγγιση, ενδείξεις ότι αυτή ήταν ανεπαρκής και προβληματική, ενώ η ιατρική φροντίδα χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική από τις συμμετέχουσες.
Σε αντίθεση, η πληροφόρηση και οι παραπομπές σε αρμόδιες υπηρεσίες εμφανίζονται φτωχές, άστοχες και σε κάποιες περιπτώσεις λανθασμένες. Ως προς το τι θα ήθελαν κατά την παραμονή τους στις Υπηρεσίες Υγείας τα θύματα έθιξαν την απουσία ειδικού χώρου για ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν θέματα τα οποία μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά. Η έρευνα συμπεραίνει ότι χρειάζεται να δοθεί σημασία και να επενδυθεί χρόνος στις Υπηρεσίες Υγείας ως προς τη συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών με έμφαση στη βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τα θύματα αλλά και τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους για την παραπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες. Εξίσου σημαντικό είναι να ληφθούν υπόψη οι επιθυμίες των θυμάτων για δημιουργία ενός κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου όπου θα μπορούν να μιλήσουν για την κατάσταση τους.
7
Περαιτέρω έρευνες και συνεχής παρακολούθηση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τους επαγγελματίες υγείας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης.