Η αξιολόγηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε θεραπευτική αντιμετώπιση
Abstract
Εισαγωγή: Η αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού στον γυναικείο πληθυσμό, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νεότερων και επιθετικότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων, που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Συχνά, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται αρκετά έντονα με χειρουργικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους, που προκαλούν διαταραχές της φυσικής και ψυχικής τους κατάστασης, επηρεάζοντας την κοινωνική τους λειτουργικότητα και ευρύτερα την ποιότητα ζωής τους. Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, να μελετηθεί η Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής, προκειμένου να οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση της Σχετιζόμενης με την Υγεία Ποιότητας Ζωής σε δείγμα ασθενών με καρκίνο του μαστού, που υποβάλλονται σε θεραπευτική αντιμετώπιση. Συγχρόνως έγινε προσπάθεια συσχέτισης μεταξύ των ερωτηματολογίων SF36v2 και FACT- B που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη.
Μεθοδολογία: η εκτίμηση της Σχετιζόμενης με την Υγεία Ποιότητας Ζωής, έγινε με τη χρήση των ερωτηματολογίων SF36v2 και FACT-B. Το δείγμα της μελέτης αποτελείτο από 180 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, που υποβλήθηκαν σε χειρουργικής και συμπληρωματικής θεραπεία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε κλινικές που διαχειρίζονται ασθενείς με καρκίνο του μαστού, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν αμέσως μετά την διάγνωση και 3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.
Αποτελέσματα: Αναδείχθηκε η επιβάρυνση των περισσοτέρων διαστάσεων της Σχετιζόμενης με την Υγεία Ποιότητας Ζωής, μετά την εφαρμογή της θεραπευτικής παρέμβασης. Επίσης, μελετήθηκε η επίδραση των βασικών κλινικών χαρακτηριστικών στις αντίστοιχες διαστάσεις. Ελέγχθηκε η συσχέτιση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιήθηκαν, ενώ επιβεβαιώθηκε η αξιοπιστία και η εγκυρότητα τους, καθώς και η ανάγκη του συνδυασμού τους προκειμένου να καλυφθεί ευρύτερα το πεδίο της έρευνας και να καλυφθούν υπάρχουσες αδυναμίες, αποδίδοντας ευρήματα που σε αρκετές περιπτώσεις συμβαδίζουν με την διεθνή και την υπάρχουσα Ελληνική βιβλιογραφία.
Συμπεράσματα: Η αξιολόγηση της Σχετιζόμενης με την Υγεία Ποιότητας Ζωής πρέπει να αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής των διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων για τον καρκίνο του μαστού. Τα ερωτηματολόγια SF36v2 και FACT-B αποτελούν ένα χρήσιμο και αξιόπιστο ερευνητικό εργαλείο για ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι όμως υποχρεωτικός ο συνδυασμός τους, προκειμένου να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός επιπλοκών και παρενεργειών από τη θεραπευτική αντιμετώπιση.