Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2007 στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου απο τα πιστωτικά ιδρύματα
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-03-03Συγγραφέας
Ηροδότου Χαραλάμπους, Μαριάννα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διενέργεια μιας εκτενούς ανάλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πλήττει τις αγορές από το 2007 σε συνάρτηση με την αύξηση τόσο του δημοσίου χρέους όσο και του ιδιωτικού, κυρίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Έμφαση δίνεται στην ανάλυση της Κυπριακής κρίσης. Η παρούσα εργασία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάλυση και αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου μέσω του σημαντικότερου εργαλείου χρηματοοικονομικής που τείνει να καταστεί η Συνθήκη της Βασιλείας με τις διάφορες αναπροσαρμογές της, καθώς και την εφαρμογή των οδηγιών της Βασιλείας στα τρία μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. (Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα).
Ο πιστωτικός κίνδυνος αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η σωστή αξιολόγηση, εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, η ρευστότητα και η διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν μέσα από τις διάφορες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε αυτό το πολύπλοκο και διαδραστικό περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν.
Μέσα σε όλα αυτό το πλαίσιο οι εξελίξεις στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά την τελευταία εικοσαετία επέβαλαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου και διευρυμένου εποπτικού ρόλου στη λειτουργία των Τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το ρόλο καλείται να διαδραματίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών, εξασφαλίζοντας και εποπτεύοντας την βιωσιμότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων μέσα από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας. Η εργασία παρουσιάζει μια εκτενής ανάλυση της Βασιλείας Ι, Βασιλείας ΙΙ και Βασιλείας ΙΙΙ.
Η παρούσα διπλωματική εργασία και τα ευρήματά της μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω έρευνα αλλά ταυτόχρονα και εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.