Μελέτη του άγχους και της κατάθλιψης σε ασθένειες με καρκίνο του παχέος εντέρου
Abstract
Στην εποχή μας, μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η ιδιομορφία της καρκινικής νόσου και οι δραστικές αλλαγές, που επιφέρει στη ζωή του ασθενούς, διέγειραν ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση των νεοπλασιών με επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και με την επίδραση των ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων στην πορεία της νόσου.
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθεί η εμφάνιση αγχώδους ή και καταθλιπτικής συμπτωματολογίας σε ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, από το αρχικό στάδιο της διάγνωσης έως και την αποκατάσταση.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν τριάντα ασθενείς του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι κλίμακες μέτρησης άγχους STAI [GR] (State - Trait Anxiety Inventory - STAI) και κατάθλιψης BDI (Beck Depression Inventory - BDI), σταθμισμένες στον ελληνικό πληθυσμό.
Οι κλίμακες χορηγήθηκαν σε δύο χρονικές στιγμές: α) μία εβδομάδα (10 ± 3 ημέρες), μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης καρκίνου παχέος εντέρου, β) μία εβδομάδα (10 ± 3 ημέρες), κατόπιν της χειρουργικής επέμβασης.
Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού λογισμικού προγράμματος SPSS ver. 16.
Τα στατιστικά δεδομένα κατέδειξαν ότι στην έρευνα συμμετείχαν 66,7% γυναίκες και 33,3% άντρες.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μέση τιμή ηλικίας εμφάνισης της ασθένειας είναι τα 68,97 έτη· οι ασθενείς μετά τη διάγνωση ανέπτυσσαν αγχώδη και καταθλιπτική συμπτωματολογία· οι ασθενείς βίωναν περισσότερο άγχος τη στιγμή μετά την αρχική διάγνωση, από ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση· οι ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση είχαν γενικά ήπιο άγχος· οι ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση ανέπτυσσαν καταθλιπτική συμπτωματολογία.
Συμπερασματικά, εντοπίστηκε διαφοροποίηση κατόπιν της χειρουργικής επέμβασης.