Η εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (KEN/Diagnosis Related Groups-DRGs) στον τομέα της οφθαλμολογίας στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-10-07Συγγραφέας
Τζαμάλης, Αργύριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η χρηματοδότηση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας βασιζόταν μέχρι πρόσφατα σε ένα περίπλοκο, αναχρονιστικό και υπερκοστολογημένο μοντέλο, η ανεπάρκεια του οποίου καθώς και η έλλειψη σωστής διαχείρισης οδήγησε τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε δυσθεώρητα οικονομικά ελλείμματα με αυξητική διαρκώς τάση. Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) αποτελούν ένα καινοτόμο για τα ελληνικά χρονικά σύστημα τιμολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει το νοσοκομείο στους ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Η εφαρμογή βασίζεται στο διεθνώς καθιερωμένο πρότυπο των “Ομοειδών Διαγνωστικών Ομάδων” (Diagnosis Related Groups - DRGs).
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η τεκμηριωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εισαγωγής του συστήματος των ΚΕΝ στον τομέα της Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιχειρείται η συγκριτική αξιολόγηση του εν λόγω συστήματος με αντίστοιχες παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο.
Μεθοδολογία: Η μεταπτυχιακή διατριβή διαρθρώνεται γύρω από την παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου της εισαγωγής και εφαρμογής των ΚΕΝ στο ελληνικό υγειονομικό περιβάλλον, τη συστηματική αντιστοίχηση των οφθαλμολογικών ΚΕΝ με τις λοιπές κωδικοποιημένες πληροφορίες καταχώρησης και διαχείρισης, τη συγκριτική αξιολόγηση αντίστοιχων δεδομένων και χαρακτηριστικών παρόμοιων μοντέλων νοσοκομειακής αποζημίωσης άλλων χωρών από ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και την ανάλυση παραδείγματος ενός δημόσιου νοσοκομείου. Σε μία αναδρομική μελέτη διενεργείται η ανάλυση στατιστικών στοιχείων που αφορούν το κόστος και συναφείς νοσολογικές και δημογραφικές πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και κατατίθενται προτάσεις βελτίωσης του ισχύοντος συστήματος.
Αποτελέσματα: Εντοπίζονται διαφορές σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ΚΕΝ σε σύγκριση με τα διεθνώς εφαρμοσμένα DRGs στον τομέα της Οφθαλμολογίας. Οι
8
προτεινόμενες τιμές για τα οφθαλμολογικά ΚΕΝ ως επί το πλείστον ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και έξοδα των νοσοκομείων για τα αναλώσιμα υλικά ενώ υπάρχει σημαντική απόκλιση στη μέση διάρκεια νοσηλείας ορισμένων περιστατικών. Η αντιστοίχηση των οφθαλμολογικών διαγνώσεων με τους κωδικούς ΚΕΝ εμφανίζει μικρές παραλείψεις και χρήζει διορθωτικών αλλαγών.
Συμπεράσματα: Η πρόσφατη εισαγωγή των ΚΕΝ αποτελεί μια σημαντική απόπειρα μεταρρύθμισης στο σύστημα αποζημίωσης νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα στις οφθαλμολογικές κλινικές, η ιδιάζουσα φύση των οποίων λόγω του συγκεκριμένου αντικειμένου ειδίκευσης οδηγεί σε δυσκολία διαχείρισης και υπερκοστολόγηση. Παρατηρούνται αποκλίσεις από τα πραγματικά δεδομένα και αδυναμίες του συστήματος λόγω της άμεσης εφαρμογής του. Καθίσταται, συνεπώς, επιτακτική η ανάγκη τροποποιήσεων με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομειακά ιδρύματα.