Επιπτώσεις της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας. Συγκριτική αξιολόγηση συστημικών τραπεζών (Χρηματοοικονομική ανάλυση 2005-2013)
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-09-17Συγγραφέας
Γεωργάτου, Διονυσία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα προϋποθέτει ισχυρή εθνική οικονομία, καθώς οικονομία και τραπεζικό σύστημα αλληλοεπηρεάζονται διαρκώς μεταξύ τους. Η διεθνής κρίση και η κρίση χρέους του ελληνικού δημοσίου επηρέασαν και επηρεάζουν αρνητικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Μέσα από τη συγκεκριμένη εργασία θα προσπαθήσουμε, αναλύοντας τα αποτελέσματα των πιο σημαντικών τραπεζικών δεικτών, να διερευνήσουμε τα αποτελέσματα της κρίσης στα τραπεζικά ιδρύματα, και ειδικότερα στις ελληνικές Συστημικές Τράπεζες.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά στο σύνολο της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ειδικότερα στο ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία. Στη συνέχεια η μελέτη επικεντρώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η χρηματοοικονομική κρίση του 2008, με έμφαση στην πορεία της κρίσης στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία αναλύονται τα αίτια και οι συνέπειες που είχε η χρηματοοικονομική κρίση και οι προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να ανασυνταχθούν οι τράπεζες. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η μεθοδολογία ανάλυσης της εργασίας, με την οποία θα αξιολογηθεί η κερδοφορία και η αποτελεσματικότητα των τεσσάρων μεγάλων Συστημικών Τραπεζών της χώρας. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση των δεδομένων και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται οι επιπτώσεις της κρίσης στις συγκεκριμένες τράπεζες, με τη βοήθεια αριθμοδεικτών κερδοφορίας, ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, αποτελεσματικότητας και πιστωτικού κινδύνου για τα έτη 2005-2013. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα πέρασε από μια περίοδο έντονης ανάπτυξης σε μια περίοδο βαθειάς ύφεσης, προπομπός της οποίας ήταν η χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ λίγο νωρίτερα. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο καταγράφονται περιληπτικά τα βασικά συμπεράσματα.