Η εμπειρία των γυναικών με καρκίνο του μαστού στην Κύπρο
Abstract
Εισαγωγή. Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού χαρακτηρίζεται ως η ασθένεια του σύγχρονου δυτικού κόσμου, εντούτοις περιγράφεται από τα πολύ παλιά χρόνια, γύρω στο 1600π.χ. Παρά τα τεράστια επιτεύγματα και την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης, δεν έχει επιτευχθεί ριζική θεραπεία, με αποτέλεσμα ο καρκίνος του μαστού σήμερα, να αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό.
Σκοπός. Η παρούσα εργασία έχει σκοπό την κατανόηση των εμπειριών των γυναικών με καρκίνο του μαστού στην Κύπρο, με κύριους άξονες το πώς βιώνουν οι γυναίκες την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, ποιες είναι οι προσωπικές αντιλήψεις και αντιδράσεις τους, ποιες είναι οι σχέσεις τους με το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Μεθοδολογία. Το δείγμα της μελέτης αποτελείτο από δώδεκα γυναίκες οι οποίες επιλέγηκαν μέσω σκόπιμης δειγματοληψίας και είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Η κατανόηση της εμπειρίας του καρκίνου του μαστού έγινε με ποιοτική μεθοδολογία μέσω ημιδομημένων εις βάθος συνεντεύξεων, ακολουθώντας ερμηνευτική προσέγγιση.
Αποτελέσματα. Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού όπως έχει φανεί, επιφέρει ένα είδος υπαρξιακής κρίσης στη ζωή κάθε γυναίκας. Η απώλεια μέρους ή ολόκληρου του μαστού, η απώλεια των μαλλιών και όλες οι επιδράσεις από τις παρενέργειες των φαρμάκων, είναι γεγονότα που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στη ζωή των ασθενών, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένα είδος «βιογραφικής αποδιοργάνωσης». Η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη, με τα ορατά σημάδια της ασθένειας, τα οποία την στιγματίζουν και πλήττουν σοβαρά την αυτοαντίληψη, τη θηλυκότητα, καθώς επίσης και τη σεξουαλικότητα της. Οι επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού, εκτός από την ίδια τη γυναίκα, επηρεάζουν ταυτόχρονα ολόκληρη την οικογένεια, τη σχέση του ζευγαριού και τις σχέσεις με τα παιδιά. Στη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής των ασθενών, ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο μπορεί να συμβάλει στην διαχείριση και τη ομαλή προσαρμογή τους με τη νόσο. Ένας άλλος σημαντικός πόρος εκτός από την οικογένεια, τους γνωστούς και φίλους, όπου η ασθενής αντλεί δύναμη για να αντιμετωπίσει την ασθένεια, είναι οι συνάδελφοι και συνεργάτες από το επαγγελματικό περιβάλλον.
Συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα της μελέτης συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της εμπειρίας των γυναικών με καρκίνο του μαστού στην Κύπρο και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του θέματος. Παράλληλα συμβάλλουν στην ανάδειξη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των ασθενών και προσφέρουν χρήσιμες κατευθύνσεις για χάραξη πολιτικής και υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτές. Επιπλέον η πολυμορφία του θέματος καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη.