Μελέτη καταγραφής της οργανωσιακής κουλτούρας του τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
Abstract
Κουλτούρα μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλεκτική συμπεριφορά των ατόμων που διαχωρίζει τα μέλη ενός συνόλου από τα μέλη κάποιου άλλου συνόλου Η ανθρωπότητα είναι γεμάτη από ανθρώπους που σκέπτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται διαφορετικά αλλά την ίδια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα. Οι διαφορές αυτές μπορούν να κατατάξουν την κουλτούρα σε διάφορες κατηγορίες. Οι συμπεριφορές και κατ’ επέκταση η κουλτούρα των εργαζομένων υπαγορεύονται από κανόνες που είναι αναλόγως αναμενόμενες από τη συγκεκριμένη θέση που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος σε ένα οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα του κάθε οργανισμού εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τον συνδυασμό των ρόλων που αναλαμβάνουν και αναπτύσσουν τα άτομα μέσα στον οργανισμό.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή της οργανωσιακής κουλτούρας που διέπει το προσωπικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και η κατάταξη της κουλτούρας του Τμήματος σύμφωνα με τις πέντε διαστάσεις του Hofstede. Οι πέντε διαστάσεις κουλτούρας που ανέπτυξε ο Hofstede είναι: 1) διαφοροποίηση στη δύναμη, 2) αποφυγή της αβεβαιότητας, 3)ατομικισμός και συλλογικότητα, 4) αρρενωπότητα και 5) μακροπρόθεσμος προσανατολισμός. Το μοντέλο αυτό ο Hofstede το ανέπτυξε μέσα από μια εμπειρική μελέτη συμμετοχή περισσοτέρων από 116.000 εργαζομένους σε 72 διαφορετικές χώρες και είκοσι διαφορετικές γλώσσες.
Μέσα από την καταγραφή της οργανωσιακής κουλτούρας του ΤΑΥ θα αναδειχθούν οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα την συμπεριφορά του προσωπικού ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την θέση που κατέχει το κάθε άτομο, θα διαφανούν διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από αυτές τις διαφορές και τέλος θα γίνει μια σύγκριση στην κατάταξη της κουλτούρα του Τμήματος σε σχέση με τη εθνική κουλτούρα της Κύπρου.
Τον συνολικό πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 160 περίπου Μηχανικοί και Τεχνικοί που εργάζονται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων κατά τη χρονική περίοδο που διεξήχθη η έρευνα.
Η μέθοδος έρευνας που επιλέχτηκε είναι η ποσοτική έρευνα που βασίζεται στη συλλογή ποσοτικών στοιχείων μέσω ενός ερωτηματολογίου και τα αποτελέσματά είναι αριθμοί, δείκτες και ποσοστά τα οποία μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια καθώς και να συγκριθούν μεταξύ τους. Για την διανομή του ερωτηματολογίου επιλέχτηκε η ταχυδρομική μέθοδος που ήταν η πιο γρήγορη και με το χαμηλότερο κόστος. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε στο πρωτότυπο ερωτηματολόγιο του Hofstede, περιείχε κλίμακες κουλτούρας του Hofstede. Για την στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκαν οι μαθηματικοί υπολογισμοί που χρησιμοποιηθήκαν και στην έρευνα του Hofstede με την βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης στην διάσταση της Διαφοροποίησης στη Δύναμη (Power Distance) το Τμήμα παρουσιάζει σχετικά μικρό βαθμό, συγκεκριμένα 35,73 που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την άνιση κατανομή δύναμης. Αρκετά ψηλότερο βαθμό 125,18 παρουσιάζει η διάσταση Αποφυγή της αβεβαιότητας (Uncertainty Avoidance), το ψηλότερο βαθμό από όλες τις διαστάσεις του Τμήματος, που αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να αποφεύγουν οτιδήποτε προκαλεί αβεβαιότητα. Ένα πιο χαμηλό βαθμό 63,25 παίρνει η διάσταση του Ατομικισμού ή Συλλογικότητας (Individualism / Collectivism) που σημαίνει ότι η κουλτούρα του Τμήματος ανήκει στην ατομικισμό, αλλά πάλι χαρακτηρίζεται από συλλογικά στοιχεία. Όσον αφορά την διάσταση Αρρενωπότητας σε σχέση με τη Θηλυκότητα (Masculinity / Femininity) το Τμήμα παίρνει βαθμό 40,07 που αυτό δείχνει μια τάση θηλυκότητας. Τέλος σε σχέση με την διάσταση Μακροπρόθεσμος / Βραχυπρόθεσμος Προσανατολισμός (Long- Term / Short-Term Orientation) η κουλτούρα του Τμήματος με βαθμό 52,21 φαίνεται να ανήκει με μικρή διαφορά στον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.
Η ερευνά αυτή εν’ όψει της πολυαναμενόμενης αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για λήψη διοικητικών καινοτομιών που θα επιφέρουν βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που αυτό προσφέρει, αλλά και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας γενικότερα. Επιπλέον, αποτελεί μελέτη περίπτωσης στην σύγκριση της οργανωσιακής κουλτούρας με την εθνική κουλτούρα της Κύπρου.