Η επίπτωση των ανεκπλήρωτων αναγκών στη παρεχόμενη ποιότητα νοσηλευτικής φροντίδας ατόμων με κακοήθεια
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-08-27Συγγραφέας
Κωνσταντίνου Γλυκύ, Σωτηρούλλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η παρεχόμενη εξατομικευμένη νοσηλευτική φροντίδα που προσφέρεται στις ογκολογικές κλινικές, μέσω των παρεμβάσεων του νοσηλευτικού προσωπικού, έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε όλα τα επίπεδα. Όπως πολύ σοφά αναφέρει ο Νuland (1994) ο ογκολογικός «α-ασθενής» δεν στερείται «σθένους», γιατί συνεχίζει να είναι ενεργός και να ανταποκρίνεται στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής, ακόμα και αν πάσχει από μια ασθένεια που απειλεί την ζωή του. Οι πλήστες μελέτες στη βιβλιογραφία αναφέρονται στις ανάγκες των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, στην ικανοποίηση τους και στη νοσηλευτική τους φροντίδα. Τι γίνεται όμως αν οι ανάγκες τους αυτές δεν εκπληρώνονται όσο οι ίδιοι θα ήθελαν και πόσο αυτό επηρεάζει την ποιότητα της νοσηλευτικής τους φροντίδας; Υπό το πρίσμα αυτό, γεννήθηκε το ερώτημα αν η ποιότητα της παρεχόμενης εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας που παρέχεται στους ογκολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται μπορεί να επηρεαστεί εξίσου από τις επιπτώσεις των ανεκπλήρωτων αναγκών τους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να ερευνηθεί αν η εξατομικευμένη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών με κακοήθεια που νοσηλεύονται, επηρεάζεται από τις επιπτώσεις των ανεκπλήρωτων αναγκών τους ως προς τη ποιότητα.
Δείγμα και μέθοδος: Προκειμένου να διερευνηθεί το πιο πάνω ερώτημα, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από πρωτογενή έρευνα, δηλαδή, από τους ίδιους τους ασθενείς, μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίου και επίσης από δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης μέσω διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων PubMed, Proqest, Google scholar, CINAHL με λέξεις ευρετηριασμού μεμονωμένα η σε συνδυασμό μεταξύ τους.
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύεται ότι η παρεχόμενη εξατομικευμένη νοσηλευτική φροντίδα, που παρέχεται στους ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της νοσηλεία τους και στις δύο κλινικές του νοσοκομείου Λεμεσού, ικανοποιεί τις ανάγκες τους κατά αρκετά ηψιλό βαθμό. Επίσης οι απόψεις και οι προσδοκίες των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα κατά τη νοσηλεία τους,, φαίνεται ότι επηρεάζονται εξίσου από την ποιότητα της φροντίδας που τους παρέχεται. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι, η ποιότητα της παρεχόμενης εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά λόγω των επιπτώσεων των αναγκών των ασθενών που νοσηλεύονται.
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα, λόγω της σοβαρότητας της νόσου τους, η οποία επιφέρει πολλές ανάγκες και προβλήματα, κατατάσσονται στην ομάδα ασθενών υψιλής ανάγκης για φροντίδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η παροχή επαγγελματικής ογκολογικής κοινοτικής νοσηλευτικής δεν υπάρχει ιδιαίτερα στη Κύπρο για να στηρίξει τους
Σωτηρούλλα Κωνσταντίνου Γλυκύ Σελίδα 40
ασθενείς αυτούς στο σπίτι ή υπάρχει πολύ μειωμένη πλέον λόγω της οικονομικής κρίσεως, μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας των υπηρεσιών στήριξης, είναι οι ασθενείς να αναζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών τους, από το νοσοκομείο και να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα στις κλινικές. Επίσης φαίνεται να έχουν μεγάλη προσέλευση στο ΤΕΠΑ, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές τους μέσω αυτού, να είναι σχεδόν οι ίδιες με τις προγραμματισμένες. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η στήριξη που συνήθως λαμβάνουν προέρχεται από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Επίσης όταν νοσηλεύονται στις κλινικές, στηρίζονται πολύ στην εξατομικευμένη νοσηλευτική φροντίδα που τους παρέχεται από τους νοσηλευτές. Πολύ σημαντικό γι αυτούς είναι η νοσηλευτική τους φροντίδα να είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές τους ανάγκες. Θεωρούν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό μέσω της υψιλής ποιότητας νοσηλευτικής φροντίδας που τους παρέχει, ικανοποιεί τις περισσότερες από τις ανάγκες τους. Μέσω της ανάλυσης των αποτελεσμάτων καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η παρεχόμενη εξατομικευμένη νοσηλευτική φροντίδα, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά λόγω των επιπτώσεων των αναγκών των ασθενών που νοσηλεύονται.