Η επίδραση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στις συμπεριφορές υγείας των φοιτητών-Το παράδειγμα της Κύπρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-30Συγγραφέας
Κωνσταντίνου, Μαριάννα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Στις σημερινές σύνθετες και γοργά εξελισσόμενες κοινωνίες, οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), όπως το κινητό τηλέφωνο και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αποτελούν ραγδαία ανερχόμενο φαινόμενο που κατέχει εξέχουσα θέση στην καθημερινή ζωή δισεκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως. Η εξέλιξη αυτή, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όπως είναι οι νέοι και ιδιαίτερα οι φοιτητές, επιφέροντας σειρά θετικών και αρνητικών επιπτώσεων.
Σκοπός: Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή είχε ως σκοπό να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στο βαθμό χρήσης των ΤΠΕ από τους φοιτητές και των διαφόρων συμπεριφορών υγείας που αναπτύσσονται.
Μεθοδολογία: Η έρευνα χρησιμοποίησε αναλυτική συγχρονική προσέγγιση και το δείγμα αποτέλεσαν 243 προπτυχιακοί φοιτητές Νοσηλευτικής. Για τη συλλογή των στοιχείων διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια: α) δημογραφικών στοιχείων, β) συμπεριφορών υγείας - ICT Use and Health γ) εξάρτησης από το κινητό τηλέφωνο - MPDQ και δ) κλίμακα εθισμού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές - Κ.Ε.ΕΦ.Υ. Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής μέσω του IBM SPSS Statistics v. 20.
Αποτελέσματα: Οι περισσότεροι από τους φοιτητές δήλωσαν ότι είναι μη καπνιστές και ότι καταναλώνουν αλκοόλ σε περιορισμένη ποσότητα. Επίσης, ότι προτιμούν να συνδυάζουν το σπιτικό φαγητό αλλά και να τρώνε πρόχειρα, έχοντας κυρίως καθιστική ζωή. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό (64,2%) παρουσίασε στρες για περισσότερο από μία εβδομάδα. Όσον αφορά στο βαθμό εξάρτησης από το κινητό τηλέφωνο, φάνηκε ότι ο μέσος όρος ήταν ψηλότερος στις γυναίκες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παρουσίασαν μικρότερη εξάρτηση. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο μέσος όρος των συμμετεχόντων που απάντησαν ότι κοιμούνται λίγο επειδή μένουν μέχρι αργά στον υπολογιστή ανερχόταν στο 57.60, γεγονός το οποίο συνεπάγεται και τη μεγαλύτερη εξάρτηση.
Συμπεράσματα: Η εισβολή των νέων ΤΠΕ αποτελεί σήμερα γεγονός που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των νέων και κυρίως των φοιτητών. Η υπερβολική χρήση φαίνεται να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή και ταυτόχρονα τις συμπεριφορές υγείας τους. Προτείνεται η διερεύνηση των επιπτώσεων και σε άλλες παραμέτρους όπως η κοινωνικοποίηση στο ευρύτερο περιβάλλον. Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ειδικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, καθώς και οι ίδιοι οι φοιτητές να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους ώστε να ευαισθητοποιούνται και να προβληματίζονται, συμβάλλοντας έτσι στο σχεδιασμό και εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων που να περιλαμβάνουν κατάλληλες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για αντιμετώπιση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου.