Η υποθρεψία και η οικονομική επίπτωση της θεραπείας στους ογκολογικούς ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-22Συγγραφέας
Μπιτσώρη, Ζωή
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
H υποθρεψία στους καρκινοπαθείς ασθενείς δεν ανιχνεύεται συχνά και συνδέεται με μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μειωμένη ανοχή και απάντηση στην αντικαρκινική θεραπεία, χαμηλότερη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα της ζωής, μειωμένη επιβίωση και υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Η απώλεια βάρους αναγνωρίζεται σπάνια, και δεν αξιολογείται, ώστε να αρθεί το αίτιο. H υποθρεψία και τελικά η καχεξία αντιπροσωπεύουν σημαντική κατηγορία κλινικού προβλήματος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους κύριους όγκους-φονείς παγκοσμίως, αν και τα τελευταία έτη συντελέσθηκαν σημαντικές πρόοδοι τόσο στην αντινεοπλασματική θεραπεία όσο και στην ανίχνευση και διόρθωση των διαταραχών θρέψης.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να εξεταστεί η υποθρεψία και η οικονομική επίπτωση της θεραπείας , στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε είναι η στατιστική ανάλυση και η χρήση ερωτηματολογίου, σε 84 ασθενείς που αξιολογήθηκαν για τη θρέψη τους χρησιμοποιώντας τα ερωτηματολόγια (PG-SGA, MNA). Το PG-SGA και το MNA υπολογίζουν μια ομάδα αποτελεσμάτων και ταξινομούν τους ασθενείς σε τρεις διακριτές κατηγορίες θρέψης (καλή θρέψη, υποσιτισμένοι και σοβαρά υποσιτισμένοι).
Τέλος με βάση τα παραπάνω παρατίθεται μια σειρά από συμπεράσματα σε σχέση με το ρόλο που παίζει η διατροφή στο επίπεδου κινδύνου στους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου.
Επίσης στο τέλος της εργασίας υπάρχει το παράρτημα όπου παραθέτονται τα ερωτηματολόγια τα οποία απαντήθηκαν από τους ασθενείς.