Επιμελητήρια: ΝΠΔΔ με ιδιαιτερότητες ή ΝΠΙΔ με ειδικό σκοπό;
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-22Συγγραφέας
Καναβέτα, Λεμονιά
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τα Ελληνικά Επιμελητήρια, από την ίδρυσή τους, το έτος 1914, έως και σήμερα, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας.
Η Πολιτεία επιφύλαξε στον επιμελητηριακό θεσμό το ρόλου του συμβούλου της εκάστοτε κυβέρνησης στη χάραξη της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, προσδίδοντάς του, παράλληλα, την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) προκειμένου να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα των εισηγήσεών του.
Η πρόβλεψη του νομοθέτη περί της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων της χώρας στα κατά τόπους Επιμελητήρια διασφαλίζει τόσο την ευρύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητά τους όσο και την ενεργό συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, ώστε οι επιχειρηματικές εισηγήσεις να αποτελούν, πράγματι, τη συνισταμένη των απόψεων όλων των παραγωγικών κλάδων.
Τα Επιμελητήρια, στον αιώνα αυτό, διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο, παρά τις αλλαγές του σχετικού νομικού πλαισίου, του οικονομικού περιβάλλοντος, της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και τις εναλλαγές κυβερνητικών πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων.
Όμως, η πρωτοφανής οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και η επιχειρηματική της κοινότητα, δοκιμάζει, παράλληλα, τον επιμελητηριακό θεσμό, ο οποίος καλείται να διαχειρισθεί ζητήματα ταυτότητας και αξιοπιστίας.
Μια ενδεχόμενη κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήριά τους με συνέπεια και την αλλαγή της νομικής τους μορφής θα οδηγήσει:
- στην ακύρωση των ειδοποιών διαφορών τους από τα άλλα όργανα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και άρα, στη πιθανή διάλυσή τους ή
- στην αναβάθμιση του ρόλου τους με την εθελοντική συμμετοχή μόνο δραστήριων και δυναμικών επιχειρήσεων;
Ο ρόλος των Επιμελητηρίων ως φορέων προώθησης της επιχειρηματικότητας είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ. Ο εκσυγχρονισμός, η αναδιάρθρωση και η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου να σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη μιας υγιούς –μη κρατικοδίαιτης - επιχειρηματικότητας με στόχο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτομιών.
Η μετεξέλιξη των Επιμελητηρίων είναι αναπόφευκτη ενώ ακριβώς του τι μορφή θα μπορούσε να λάβει η μετεξέλιξη αυτή θα αποτελέσει το θέμα της εργασίας αυτής.